AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da potez Prištine predstavlja pritisak na Srbe koji žive na KIM, a šteti ekonomijama ne samo Srbije, već i drugih zemljama.

Stefanović je gostujući u emisji "Novo jutro" ocenio da je odbijanje zahteva za članstvo samoproglašene države Kosovo u Interpol veliki uspeh za Srbiju i dodao da je Srbija u Interpol išla ne samo da brani sebe, već da brani i međunarodno pravo.

- Srbija je u Interpol išla ne samo da brani sebe, iako to jeste naš posao i radićemo to bez ikome da se pravdamo zbog čega, već i da branimo u međunarodno pravo.To je ono o čemu smo u Interpolu razgovarali s velikim brojem delegacija. To je ono što su neke od delegacija istakle tokom rasprave, a to je da postoji Rezolucija 1244 Saveta bezbednost UN. Interpol je telo UN, dakle Interpol mora da poštuje rezoluciju UN, mora da poštuje međunarodno pravo i Srbija je išla da podseti sve da je poštovanje međunarodnog prava upravo to što Srbija traži - rekao je Stefanović.

- Poštovanje međunarodnog prava je upravo to što Srbija traži i pozicija Srbije nije svađalačka pozicija, iako sve vreme pokušava da se nametne teza da mi nekome nanosimo štetu i zlo. Ne, oni nama nanose štetu i oni nama pokušavaju da nananesu zlo. Neki ljudi pokušavaju da mi međunarodnog prava delove naše suverene teritorije otimaju i  na različite načine primaju u druge međunarodne institucije, a očekuju da Srbija ćuti. E pa neće da ćuti - podvukao je Stefanović.

On je istakao da je borba u Inteprolu nešto što je Srbija uradila jako dobro i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, timu MUP-a, ljudima iz Ministarstva spoljnih poslova i svima koji su radili na tome da rezultat bude ovakav i da se vidi da Srbija ima sve više podrške.

Zahvalio se i građanima Srbije na podršci jer se, dodao je, videlo da žele da njihova država pobeđuje i da to uradi na zakonit i pravni način.

Foto: RTV Pink

Ministar unutrašnjih poslova je govoreći o odluci prištinskih vlasti ocenio da je ona bazirana na kršenju međunarodnog prava i CEFTA sporazuma.

Kako je ododao, velike sile poput SAD i EU mogu pritiskom da izdejstvuje povlačenje odluke Pristine da na robu iz centralne Srbije uvede takse od 100 odsto.

On je dodao da nakon poruka koje su stigle iz Vašingtona i Brisela da odluka prištinskih vlasti mora da bude povučena, očekuje da vidi konkretne korake, a ne da ostane mrtno slovo na papiru.

- Ne može niko da me ubedi da SAD i EU ne mogu pritiskom da izdejstvuju da se povuče ta odluka. Ako bude iskrene želje velikih sila odluka će biti povučena - rekao je Stefanović istakavši da Srbija "od ozbiljnih igrača" očekuje da pokušaju da reše problem koji je nastao.

On je naglasio da Srbija "od ozbiljnih igrača" očekuje da pokušaju da reše problem koji je nastao i podsetio da Priština krši međunarodni sporazum CEFTA i pita kako će EU da objasni da Prištini dozvoljava kršenje tog sporazuma, a da od drugih očekuju da ih poštuju.

Stefanovi će ocenio da je potez Pristine pritisak na Srbe koji žive na KIM i koriste robu iz centralne Srbije, ali i neka vrsta ekonomskog pritiska na sve. Napominje da odluka vlasti u Pristini šteti privatnom biznisu u Srbiji, ali i strancima koji imaju fabrike u Srbniji i plasiraju robu na KiM.

- Oni štete ekonomijama ne samo Srbije već i drugim zemljama. Tu se sada uvlače i drugi i to pokazuje neracionalnost takve odluke - istakao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da će Srbija nastaviti da bude odgovorna, da poštuje međunarodno pravo i povlačiči poteze koji neće dovesti do sukoba na KiM, znam da građani to ne razumeju uvek.

- Mi imamo obavezu da štitimo Srbe koji žive na KiM i to ishitrenim oštrim merama ne možemo da postignemo - podvukao je Stefanović i dodao da Srbija ima obavezu da bude odgovornija od ostalih.

#Nebojša Stefanović

'