AKTUELNO

Terotorija bez utvrđenog statusa i sa toliko kriminalizovanim vrhom ne bi donela ništa dobro Interpolu, ocenjuju Goran Petronijević i Predrag Marković. Petronijević ocenjuje i da bi se ova međunarodna organizacija, kada bi primila Kosovo pod svoje okrilje, najverovatnije raspala.

Kosovo nije juče, ni posle dva pokušaja glasanja u Interpolu, uspelo da obezbedi članstvo u svetskoj policijskoj organizaciji. U drugom krugu, glasalo je ukupno 135 zemalja, 68 je bilo "za", 51 "protiv" i 16 uzdržanih. Prethodno je održan prvi krug glasanja u Interpolu na kome je Kosovo takođe zabeležilo promašaj, jer nije obezbedilo dvotrećinsku većinu. U prvom krugu glasalo je 154 zemlje, a za članstvo Kosova u Interpolu bilo je 76 članica, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržane.

Pustiti najzločinačkiju tvorevinu da bude član Interpola bilo bi, ne samo gaženje međunarodnog prava, već i kršenje logike, ocenjuje istoričar Predrag J. Marković. Na pobedu Srbije, kaže, najviše je uticala lavovska borba naše diplomatije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dačić, Stefanović i Vučić su se jako borili, ubeđujući zemlju po zemlju i privodili ih pameti - kaže Marković, dodajući da je jučerašnje glasanje i dokaz toga da male države mogu izvojevati pobedu na osnovu principa.

Dešavanja na jučerašnjoj Generalnoj skupštini vrsta su refleksa relikata međunarodnog prava, što ohrabruje da će doći do restauracije međunarodnog prava, kaže advokat Goran Petronijević.

Čitava manipulacija državama koje su odustale od priznanja Kosova i vrsta ismevanja predstavljaju jednu sramotu i političko nevaspitanje, ocenjuje Petronijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Samo neprihvatanje Kosova u Inteprol, kaže, značajno je u mnogim aspektima.

- Govorili smo o nesagledivim posledicama prijema Kosova u Interpol, a verujem da bi se ova međunarodna organizacija čak i raspala, jer bi primila u svoje redove prostor koji je pod određenim međunarodnim statusom, koji je izuzetno kriminalizovan i čiji je vrh kriminalizovan - kaže advokat za "Novo jutro".

Dodaje da su albanske države saveznice istovremeno i njihovi partneri u prljavim poslovima trgovine narkoticima.

- To im je davalo snagu i nadu da će lobiranjem doći do dve trećine, a doživeli su potpuni debakl, jer su dobili manje od jedne trećine - podseća Petronijević.

Marković kaže da je juče postojao apsurd: da su zemlje koje su prihvatile Kosovo kao nezavisnu državu, glasale protiv njegovog članstva u Interpolu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Doprlo je do državnika sveta da Kosovo nije baš kako treba. Ne postoje državnici na svetu koji su razbojnici tog kalibra kao što su kosovski - kaže istoričar.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Goran Petronijević

#Interpol

#Kosovo

#Novo jutro

'