AKTUELNO

U prvim reagovanjima posle debakla na glasanju za prijem takozvanog Kosova u Interpol, Priština okrivljuje Begrad za taj neuspeh.

Vlada Kosova saopštila je da Kosovo nije primljeno u članstvo i izrazila duboko razočarenje što je Kosovu onemogućeno da postane deo svetske porodice policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

- Divlja kampanja Srbije je još jednom dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa sa Kosovom, utoliko više, kada se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko - navodi se u saopštenju Vlade, prenosi prištinska Koha.

Kako je navedeno glasanje protiv prijema Prištine u ovu organizaciju koristi "samo zločincima i kriminalcima".

- Kosovo će nastaviti sa konsolidacijom svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola - navodi se u saopštenju.

Poslanik kosovske skupštine Iljir Deda iyjavio je da je bolje povući se iy nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške.

- Neuspeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, posle debakla oko članstva u UNESKO. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasala protiv toga da Kosovo ostane van globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika procesa donošenja odluka, bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da imamo takav poraz - rekao je Deda, prenosi RTK.

#Interpol

#Kosovo

'