AKTUELNO

Bez dvotrećinske podrške tzv. Kosovu na glasanju u Dubaiju.

Prilikom prvog glasanja u Generalnoj skupštini Interola tzv. "Kosovo" dožvelo debakl nije dobilo neophodnu dvotrećinsku većinu za prijem.

Usledio je šok predsedavajućeg Generalne skupštine i Generalnog sekretarija, nakon čega je mimo procedura određena pauza od 20 minuta pre drugog glasanja.

Pauza je određena kako bi delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Bratinija, Turska na njih izvršili dodatni pritisak pre novog glasanja.

"Za" je glasalo 76, "protiv" 56, dok je 22 uzdržanih - dvotrećinske većine nema!

Ministar Nebojša Stefanović se oštro usprotivio odluci da se odredi pauza i pitao je predsedavajućeg na osnovu kog pravila je određena pauza, na šta nije dobio odgovor.

Čeka se drugi krug.

U korist Srbije tokom rasprave za reč su se javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija, Rumunija, Venecuela, Namibija, Surinam, a ministar Stefanović oštro je u svom izlaganju reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, međunarodnog prava i procedura Interpola, kao i politizacije ove policijske organizacije.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pre glasanja u Generalnoj skupštini Interpola rekao je da veruje da Kosovo neće biti član Interpola, kao i da se nada pobedi Srbije.

- Vidim da svi očekuju da Kosovo uđe u Interpol. Ja želim da čestitam Dačiću i Stefanoviću na velikom trudu. I Ana i ja smo se stvarno trudili koliko smo mogli. Čuli smo se sa nekim predsendnicima, molio sam ih da se to ne desi, nisam optimista po prirodi, ali se nadam našoj pobedi - rekao je predsednik Vučić.

Proćitajte još: SAZNAJEMO! POČELA RASPRAVA U INTERPOLU: Stefanović u obraćanju OŠTRO reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244

#Interpol

'