AKTUELNO

Očigledno je da se ide na presedan, sve politički motivisano, sva pravila, propisi i principi ovoga puta su isključeni. Vidimo da su politički motivi u prvom planu, i to od strane zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, rekao je za Novo jutro televizije Pink, diplomata Zoran Milivojević.

- Samo stavljanje na dnevni red Kosova kao kandidata je politički izazvano, protiv svih pravila i normi kojima kojima se rukovodi Interpol. Potpuno je jasno da punopravna članica Interpola može biti samo država, koja ima pun međunarodno pravni subjektivitet i kapacitet, odnosno punopravna članica Ujedinjenih nacija - rekao je Milivojević.

Kako kaže, iz prostog razloga isključena je svaka mogućnost da članica Interpola bude bilo ko ko ne ispunjava te uslove.

- Međutim, očigledno je da se ide na presedan, da je sve politički motivisano, kao i da su sva pravila, propisi i principi ovoga puta isključeni. Prema tome i način kako se sve to skupa sprovodi. Vidimo da su politički motivi u prvom planu, i to od strane zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova - rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, postoje tri cilja. Prvi, kako kaže, da se državnost Kosova potvrdi po svaku cenu.

- Drugi je, dodaje, da se Kosovo ubaci u sistem bezbednosti Interpola i da se sa time ponovo politički manipuliše. Treći razlog je takođe tu negde sakriven, tu se relativizira sud za zločine OVK. Težište se prenosi, kreću optužnice, i mogao bi se stvoriti prostor da se cela ta priča relativizira - rekao je Milivojević.

Foto: TvPink Printscreen

Prema rečima prof. dr Zorana Dragišića sa Fakulteta za bezbednost, ne postoji ni jedan pravi i dobar bezbednosni razlog iz kog bi oni trebali da postanu članica Interpola.

- Ovde nije reč o struci, samo stavljanje članstva Kosova na dnevni red je protiv pravno i protiv statuta. Sada, bojim se da se tu otvara prostor za lobiranje, da su potrebne dve trećine glasova. Sada već kapaciteta Kosova dolaze do izražaja. Rusija je imala svoje interese zbog kojih je podržala da se Kosovo nađe uopšte na dnevnom redu - rekao je Dragišić.

Kako kaže, nema tu ni prijateljstava ni neprijateljstava na trajnoj osnovi, samo su dodaje, interesi u pitanju.

- Nadam se da Kosovo neće dobiti većinu na glasanju, ali ukoliko bi se to dogodilo, biće raspisane poternice protiv velikog broja Srba. Na taj način će se smanjiti i njihova motivacija da se postigne kompromis sa Srbijom. Ovo će pokazati i dati im krila da ne pristaju na kompromis i da budu još tvrđi u svojim namerama - rekao je Dragišić.

Prema njegovim rečima, međunarodno pravo se primenjuje ukoliko oni koji imaju silu i moć žele.

#Interpol

#Kosovo

#Zoran Dragišić

#Zoran Milivojević

'