AKTUELNO

Zemlja koja nije članica UN ne može da se kandiduje za članstvo, kaže Dragaš gostujući u Nacionalnom dnevniku.

Dve teme su broj jedna ovih dana u srpskim medijima, a to su zasedanje skupštine Interpola u Dubaiju i pokušaj vlasti iz Prištine i njihovih međunarodnih sponzora da tkz. državi Kosovo omogući članstvo u toj organizaciji.

Direktor međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je Interpol ekspertska policijska organizacija, ali uprkos tome ove teme su politička pitanja.

- Sponzori nezavisnog Kosova, najveće sile, imaju jasan interes, jer su one priznale nezavisnost i samostalnost. Njima je interes da Kosovo uđe u Interpol iako je to protiv svih statuta i pravila. Zemlja koja nije članica UN ne može da se kandiduje za člansto u toj organizaciji - kaže Dragaš dodajući da aršini nisu više međunarodno pravo već, kako kaže, sila i međunarodni uticaj koji određene zemlje imaju.

- Važno je da svi gledaju svoj interes. Predsednik Vučić, ministri Dačić i Stefanović zaista su nadljudske napore učinili tokom svih ovih meseci, a i sada, u toku trajanja zasedanja sednice, da objasne koliko je štetan uticaj prijema Kosova u Interpol. Ako napravimo jednu analogiju, primiti Kosovo u Interpol je isto kao da date narkomanu da čuva manacin a anfitaminima. To je sve apsolutno nelogično - smatra Dragaš, dodajući da je samo stavljanje ovoga na dnevni red kršenje prava.

Foto: TvPink Printscreen

Nakon spekulacija, evidentno je da će prijem Kosova u Interpol ipak biti na dnevnom redu. Dragaš objašnjava da će verovatno ruski general Aleksandar Prokopčuk biti novi šef Interpola, jasno je da Ruisja kao velika sila prvenstveno gleda svoj interes.

- Nema ovde mesta ljutnji. Ovo je racionalna Rusija koja donosi odluke prema svom interesu. Ovo je bilo neprijatno, nismo očekivali. Odluke se donose shodno svojim interesima, Srbija se bori i dalje i sve je neizvesno do ulaska u salu. Velike zemlje ne odustaju, arapske zemlje ucenjuju sve vreme - objašnjava Drgaš.

Prijem Kosova u ovu organizaciju ima ozbiljan značaj i poruku, jer na taj način bi sve informacije iz oblasti kriminala bile dostupne, kao i informacije iz svih svetskih policijskih baza.

- Imate kriminalizovanu vlast i znate gde su sve učestvovali Haradinaj i Tači onda je to ozbiljan problem. Interpol jeste međunarodna organizacija, ali najveći uticaj imaju lokalne kancelarije koje su pod uticajem lokalnih vlada. Shodno tome, neko bi sa Kosova bio taj ko bi određivao šta će da se obrađuje, koje informacije će da šalje dalje - objašnjava.

Foto: MUP Srbije

Dragaš kaže takođe da može da se očekuje i to da, ukoliko dođe do prijema Kosova u Interpol, da se raspišu poternice za srpskim državljanima.

- Bojazan predsednika Vučića nije bez razloga. Mi na kosovu nemamo ni jendog snažnog političara kao što je Vučić. Haradinaj donosi odluke za sebe, Tači takođe. Tači je rekao da je pogrešna odluka da se povećaju carine i takse za Sbriju, iste večeri je Haradinaj rekao suprutno. Pričamo o istoj teritoriji i različitim stavovima - objašnajva Dragaš, dodajući da je Srbija kooperativna, ali to nije dovoljno jer ne mogu da nateraju Srbije da ide protiv svojih interesa.

Predstavnici Kosova su do sada potrošili oko 15 miliona evra kako bi skupim poklonima uticali na podršku za članstvo. Dragaš kaže da je apsurdno da je šef Interpola bio uhapšen, i da su predstvnici ove organizacije korumpirani šta dalje, pita se Drgaš, može da se očekuje.

- Prijem Kosova u Interpol ne može ništa dobro da donese. Može samo da pojača tenzije i da donese sukobe koje nikome nisu potrebne u ovom trenutku - završava Dragaš.

#Interpol

#Kosovo

#Orhan Dragaš

#Srbija

'