AKTUELNO

Izjavu premijerke Brnabić da se u Srebrenici nije dogodio genocid mnogi su dočekali na nož, ali je još 2015. godine Efraim Zurof izjavio da je mnogo zloupotrebe ovog termina i da se takav vid zločina zaista nije desio.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u intervjuu koji je prošle nedelje dala za Dojče Vele, na insistiranje novinara da "prizna da se u Srebrenici dogodio genocid", rekla da za Srbiju ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid.

Brnabić je više puta ponovila da je reč o "užasnom ratnom zločinu", "strašnom masakru", "gnusnom zločinu", ali ne i genocidu.

- Niko ne prekraja istoriju, mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću - u Srebrenici se nije desio genocid. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje - rekla je premijerka u intervjuu.

Brzo potom oglasio se predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić ističući da je "istina o Srebrenici samo jedna", te da premijerka negira zločin genocida.

Gotovo isto tvrdi i osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

- Svi govore o teškom zločinu, ali niko neće da prihvati kvalifikaciju genocida - kaže Kandić, poznata u javnosti kao neko ko se gotovo isključivo bavi optuživanjem Srbe za ratne zločine. Isti stav iznela je i ambasada SAD u BIH.

Da premijerka Srbije nije govorila bez predznanja potvrdio je i veći stručnjak od onih čiji je argument verovatno samo taj da mrze srpski narod. Naime, direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, koji ima pravo da priča o genocidu, je još 2015. godine izjavio da se u Srebrenici nije dogodio genocid i upozorio na zloupotrebu koja postoji kada je u pitanju korišćenje tog termina.

On je, govoreći o zločinu u Srebrenici, rekao je da postoji pogrešno viđenje u vezi sa ovim događajem iz 1995. godine i da to nije bio genocid pošto su, kako je kazao, srpske snage oslobodile žene i decu i nisu ih ubile.

- To je nešto drugo i tragično je to što su mnogi ljudi pobijeni i to treba da se pamti - rekao je tada Zurof, dodajući da u javnosti postoji debata u vezi sa tim šta je genocid. Provobitna definicija genocida nije ono što se dogodilo u Srebrenici, rekao je Zurof i dodao da se pokušaji da se ta definicija izmeni tiču politike, odnosno da su žrtve postale igračke u rukama političara.

#Ana Brnabić

#Efraim Zurof

#Nataša Kandić

'