AKTUELNO

Pismo praunuka generala Šarla Tranijea upućeno predsedniku Francuske Emanuelu Makronu zbog skandaloznog protokola prilikom obeležavanja stogodišnjice primirja u Velikom ratu pobudila je dosta pažnje u Srbiji. U ekskluzivnom intervjuu za Televiziju Pink autor pisma Pjer Tranije objašnjava zašto se odlučio na takav korak.

Praunuk je u pismu istakao da se stidi, što je po sopstevnim rečima, služio mlitavu državu dok je u mornarici mislio da služi časnu zemlju i osuđuje skandalozni protokol za obeležavanje stogodišnjice Dana primirja i mesto u koje je dodeljeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Moja porodica i ja imamo i jake veze sa Srbijom još od Prvog svetskog rata. Moj otac, i deda, i pradeda imali su uvek sjajno odnose sa Srbijom.Ja sam samo reagovao na činjenicu da je predsednik Srbije Vučić jednostavno sklonjen, gurnut u stranu i to mi je zaista teško palo. Za mene je Srbija uvek bila važna, a sad je tamo na proslavi 100 godina bila kao na margini. Ja ne mogu mnogo toga da uradim, ja sam samo običan francuski građanim i nemam vlast u svojim rukama. Zato sam i povikao kada sam video sve ovo - kaže Tranije.

Po njegovim rečima, mnogo Francuza je videlo tu nepravdu, a mnogi mediji su posvetili dosta pažnje upravo činjenici da se predsednik Srbije nije našao u prvom redu među državama pobednicima.

Foto: RTV Pink

Ja sam se samo zapitao zašto je Francuska postala sluga Sjedinjenih Država. Pored Makrona bilo je nekoliko mesta, a zamislite pored Trampa osim Putina nije bilo ni jedno predsednika države čija zemlja nije članica NATO, kao što znate američke tvorevine. Ne znam šta tačno Makron može da uradi po tom pitanju, on radi svoj posao, on je naš predsednik, on se ponaša kao da želi da uradi neke stvari, ali onda ne može ništa da uradi povodom toga. Ja sam samo želeo da povisim glas povodom takvog stanja i načina na koji su Srbi tretirani na toj ceremoniji. To je bila velika greška po mom mišljenju.

Tranije je naveo da oseća sramotu zbog onoga što su učinili predsedniku Srbije i divi se njegovoj mirnoći što nije napravio veliki skandal.

Njegov pradeda general Šarl Tranije je sa francuskom konjicom i srpskom trupama oslobodio Niš, Skoplje, Prokuplje i Svilajnac.

Više od osam stotina godina prijateljstva je pregaženo bez kajanja rekao je praunuk generala i podvukao da su Srbi ponosan narod koji je veoma vezan za Francusku.

#Francuska

#Srbija

'