AKTUELNO

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije obeležio je danas 62 godine rada, predstavljeni su rezultati u minule četiri godine i najavljeni novi projekti koji će kulminirati izgradnjom multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku.

Direktor Zavoda Goran Bojović istakao je zadovoljstvo zbog svega što ova institucija znači srpskim sportistima i zahvalio se na podršci predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću.

- U prethodnoj godini napravili smo vrhunsku trim stazu na kojoj naša deca i sportisti mogu da vežbaju na 14 stanica i što je najvažnije bave se sportom. Takođe, velika stvar je urađena u kampu Karataš koji je sada u potpunosti u službi srpskog sporta. Planovi su nam veliki, dobili smo zadatak da uradimo projekat multifunkcionalne dvorane čijom izgradnjom će šest saveza (rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljasatvo, sportsko penjanje i dizanje tegova) dobiti svoj nacionalni centar, po ugledu na francuski Nacionalni sportski centar u Parizu. Plan je da sve bude gotovo 2020, a mi ćemo se potruditi da to bude pred kraj 2019 - rekao je Bojović.

Prema njegovim rečima uporedo se radi Upravna zgrada za testiranja i najsavremenija laboratorija u oblasti medicine.

Brojne goste na svečanosti pozdravio je i državni sekretar za sport Predrag Peruničić, koji je podsetio na prioritete razvoja srpskog sporta i kruni svega - osvojenim medaljama.

Na svečanosti su bili prisutni i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Rukometnog saveza Božo Djurković, generalni sekretar Košarkaškog saveza Dejan Tomašević, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Ivan Knežević, direktor Atletskog saveza Slobodan Branković, generalni sekratar Fudbalskog saveza Jovan Šurbatović i drugi.

Zavod je osnovan 1956. godine od strane nekadašnjeg Saveznog izvršnog veća posebnom Uredbom koju je potpisao predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito.

Tokom postojanja menjao je osnivače i prema njihovim pravima i obavezama usklađivao delatnost i menjao ime (Savezni zavod za fizičku kulturu, Jugoslovenski zavod za fizičku kulturu, Jugoslovenski zavod za fizičku kulturu i medicinu sporta i Republički zavod za sport).

Pročitajte još: Ivana Španović evropska atletičarka meseca

#Jubilej

#zavod za sport i medicinu sporta

'