AKTUELNO

U godini velikog jubileja, proslave jednog veka otkako je organizovan prvi šampionat Evrope, i pola veka od kada je naš glavni grad bio domaćin šampionata Starog kontinenta (1973, hala Pionir), Beograd i Srbija biće domaćini novog.

Prošlo je puno vremena, ali strast je ostala ista. Čak su i ambicije šampionske. Pod tim istim krovom sportskog hrama, u dvorani koja sada nosi ime „Aleksandar Nikolić“, od 18. do 28. aprila prodefilovaće preko 500 učesnika sa svojim trenerima iz preko 35 zemalja, i to u muškoj i ženskoj konkurenciji. Već sada dovoljno za jedan rekord. A biće ih puno...

Spektakl je spreman i zagarantovan. Uostalom, to obećava i Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije.

Foto: BSS

- Dvorana „Aleksandar Nikolić“ će u narednim danima biti kao Las Vegas kada je organizacija bokserskih mečeva u pitanju. Vrhunske borbe pratiće muzičko-scenski događaji, a TV Arena će obezbediti sliku svih borbi koja će biti emitovana u celom svetu. Biće to slika moderne Srbije začinjena, siguran sam, i nekom od medalja bokserki i boksera našeg nacionalnog tima. Svi naši borci su spremni - 12 momaka i 12 devojaka ostaviće srce u ringu i pokazati kako se bori za svoju zemlju, za srpsku trobojku, grb i himnu - kaže Nenad Borovčanin.

Foto: BSS

Prvi čovek srpskog boksa izražava zahvalnost svima onima koji su pomogli da stignemo do bokserskog savršenstva u organizacionom smislu.

- Najveću podršku imali smo od Ministarstva sporta i Grada Beograda, a pre svega od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji od samog starta na razne načine podržava razvoj bokserskog sporta. Na nama je sad da sve to uzvratimo rezultatima. Svi naši bokseri i bokserke se spremaju za medalje. Publika će sigurno uživati u najtežem sportu na svetu.

Sledeće godine SP za žene!

Srbija pravi korake od sedam milja kada je organizacija velikih takmičenja u pitanju. Pre samo tri godine bili smo domaćini Svetskog prvenstva za muškarce u Beogradskoj areni. I to najboljeg - ikada. Sada ćemo ugostiti rekordan broj zemalja u muškoj i ženskoj konkurenciji. A već sledeće godine bićemo ponosni domaćini ženskog Šampionata sveta. Između toga, uspeli smo da izlobiramo i organizaciju kadetskog Evropskog prvenstva u Banjaluci!

Foto: BSS

- Sve to dovoljno govori o tretmanu i položaju naše države u svetu, koja je cenjena mnogo više nego prethodnih decenija. Za ovakva takmičenja se boduju rejting države, bezbednosni aspekti, infrastruktura, razvoj, finansije, hotelski i turistički potencijal, pa tek onda dolazi ovaj deo usko vezan za boks. I sve to je ono što razlikuje Srbiju od ostalih država sveta - pojašnjava Borovčanin.

NAGRADNI FOND: MILION EVRA! Baš kao i tokom Svetskog prvenstva u Beogradu 2021. godine, i za Evropsko prvenstvo su obezbeđene velike novčane nagrade. Ukupan nagradni fond je bombastičan i iznosi milion evra!