AKTUELNO

Poznati australijski trener imenovan je za savetnika stručnog štaba srpske ragbi 13 reprezentacije. Srbiju će pojačati i australijski ragbisti srpskog porekla

Poznati australijski trener, Brajan Smit, imenovan je za savetnika stručnog štaba srpske ragbi 13 reprezentacije koja se priprema za odlučujuće kvalifikacione mečeve za Svetski kup 2017. Selekcija Srbije krajem januara dolazi u Sidnej, gde će je pojačati i australijski ragbisti srpskog porekla

Istaknuti australijski trener Brajan Smit (61) preuzeo je funkciju savetnika u ragbi 13 reprezentaciji Srbije, uoči kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017, koje će biti održano u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji.

Iskusni stručnjak koji je stekao reputaciju vodeći NRL klubove Paramata Ils, Njukasl Najts i Sidnej Rusters, posetio je Beograd i tom prilikom sklopio dogovor o saradnji sa čelnicima Ragbi 13 federacije Srbije.

„Angažovanje vrsnog stručnjaka kao što je Brajan Smit u stručnom štabu Srbije je veliki podstrek za sve. Dogovor koji je sa Smitom sklopljen prvog dana ove godine u Beogradu ima veliku težinu i znatno povećava šanse Orlova za uspeh u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2017. godine“, navodi se u saopštenju srpske ragbi 13 federacije.

Smit će obavljati ulogu savetnika stručnog štaba tokom priprema i u kvalifikacijama, koje su na programu u oktobru. Rivali Srbije biće selekcije Velsa i Italije, a samo pobednik grupe ide direktno na šampionat sveta, dok drugoplasirani igra baraž sa timom iz Grupe B, gde se takmiče Republika Irska, Rusija i Španija.

Smit je tokom boravka u glavnom gradu Srbije prisustvovao i treningu reprezentacije Srbije, a uz ekipu će biti tokom turneje po Australiji, od 28. januara do 8. februara. U tom periodu, Orlovi će igrati na turniru „Kabramata 9“ u Sidneju, a proveru će imati i u prijateljskom meču sa selekcijom Filipina, 5. februara.

Selekcija Srbije će na turneji biti značajno pojačana, pošto će dres državnog tima obući 15 australijskih igrača srpskog porekla. Među njima su Ilija Radan, Dejan Lukenić, Milan Radojević i Adam Nedić koji su već igrali za Srbiju. Uz njih, u reprezentaciji će biti i osmorica igrača koji će doputovati iz Beograda.

Kako navode na sajtu Ragbi 13 federacije Srbije, australijski trener bio je zadovoljan onim što je video na treningu kojem je prisustvovao tokom boravka u srpskoj prestonici.

„Smit je istakao da Srbija ima veliki potencijal, pre svega u fizičkim predispozicijama igrača. Jasno je da do utakmica sa Velsom i Italijom predstoji puno rada, kako bi se ostvario san, a to je odlazak na Svetsko prvenstvo 2017. Uz pomoć Brajana Smita i velike kolonije srpskih igrača u Australiji, san lako može da postane java, navodi se na sajtu Federacije.

Tokom boravka u Australiji, ragbiste Srbije ugostiće i Košarkaški klub Obilić iz Sidneja. Poseta je zakazana za 4. februar u Kabramati, u domu najuspešnijeg košarkaškog kluba srpske zajednice na prostorima Australije.

„Zaista sam srećan i uzbuđen što ću moći da poželim dobrodošlicu ragbistima Srbije u našem klubu. Svi članovi Obilića biće prisutni da se druže sa igračima i zvaničnicima ragbi federacije, a dobrodošli su i svi ostali članovi srpske zajednice, da dođu i pozdrave momke,“ poručio je predsednik Obilića Stevan Šipka.

'