AKTUELNO

Naš džudista zadovoljan je učenjenim u prethodnoj godini te praznike dočekuje s osmehom na licu.

Godina koja je za nama ispraćena je kako dolikuje, a nikada više zadovoljstva nije imao džudista Aleksandar Kukolj koji iza sebe ima izuzetno uspešnu godinu.

- U mom slučaju je bila ispraćena kako dolikuje. Cela godina je sveukupno gledano bila uspešna, osvojio sam medalje na nekoliko velikih takmičenja, učestvovao na Olimpijskim igrama. Naravno ostalo je malo gorčine zbog nekih ambicija koje na žalost nisu ostvarene, jedna od njih je svakako i to što u Riju nisam ostvario željeni rezultat i pored solidnog nastupa. Posle Rija sam osvojio dva uzastopna Gren slema u Abu Dabiju i Tokiju. Zlatna medalja u Tokiju je svakako moj najveci rezultat u karijeri što je bio sjajan način za završetak godine - rekao je za portal Pink.rs Aleksandar Kukolj.

Narednu će, kako nam je rekao, podrediti treninzima i takmičenjima.

- U 2017. godini nastavljam intenzivno da radim na sebi na svim poljima. Što se sporta tiče naporno i pametno ću trenirati, pametno birati takmičenja i nadam se još većim rezultatima ove godine. Imam 25 godina, mislim da još nisam na vrhuncu svojih sportskih mogućnosti i da najbolje od mene tek sledi u narednim godinama - dodao je on.

Foto: Goxy

Jedan od najradosnijih praznika se proslavlja, a naš džudista uživa uz porodicu.

- S obzirom na česta putovanja zbog sporta, dešava se da nisam kod kuće uvek kada bih želeo. Srećom Božićne praznike sam uvek provodio kod kuće, a tako će biti i ove godine. Kada mi kažete Božić, prve asocijacije su mi topla porodična atmosfera, bogata trpeza i cela porodica na okupu, to je način na koji smo oduvek slavili i ne nameravam da tu išta menjam - istakao je naš džudista.

Kao profesionalni sportista mora da vodi računa o ishrani, ali na sreću genetika mu je dobra.

- Hvala Bogu, genetski mi telo dobro podnosi svakakvu hranu, sa težinom nisam imao problema ni kada kao mlađi uopšte nisam pazio šta jedem. Naravno kako rezultati i ambicije rastu tako ozbiljnije shvatamo sve što utiče na rezultat, sada naravno da pazim šta jedem. Trudim se da tu bude i kvalitetnog mesa, voća, nisam neki ljubitelj povrća ali šta ću - moram i to, slatkiše obožavam, ali njih moram što manje da jedem. Često citiram Tajsonovu rečenicu "najubitačniji borac je srećan borac", sa tim se ja u potpunosti slažem pa zarad te moje sreće za praznike ću se ipak malo opustiti i kada je hrana u pitanju - iskreno priča Kukolj.

Džudo je proglašen kao sport koji se preporučuje maloj deci, a Aleksandar Kukolj je imao savete za njih.

Foto: Goxy

- UNICEF i UNESCO su džudo proglasili najkorisnijim sportom za decu i mlade. Stručnjaci su svoje rekli, dečici je sve to svakako zanimljivo i sigurno ce im se svideti. Voleo bi samo da jos roditelji sklone na stranu predrasude o grubosti džudoa kao sporta. A kada se usude da povedu decu na džudo (ili bilo koji drugi sport) rečenica "ne mislim ja da moje dete bude neki šampion, samo nek se pravilno razvija i skloni sa ulice" nije naročito poželjna. Pustite decu neka sama istražuju svoje limite pre nego što im ih bilo ko drugi postavi, možda vam je dete rođeno za svetskog šampiona - savetovao je naš džudista.

Mnogi ne znaju da je Kukolj bio đak generacije u osnovnoj, ali i u srednjoj školi. Otkrio nam je kako je uspeo da uskladi profesionalne sa školskim obavezama.

- Meni je škola generalno uvek dobro išla. Shvatao sam je ozbiljno, nastavnici su to umeli da cene, ali kada pored toga saznaju i da se sportom ozbiljno bavim i pritom to ne koristim kao opravdanje za loše ocene, njihova podrška je postajala bezuslovna. To me povratno motivisalo da se još više trudim, pazio sam da ne prokockam poverenje profesora u mene i uz dobru organizaciju vremena sve je bilo moguće - zaključio je on.

N. Petričević

#Aleksandar Kukolj

#Božić

#Džudo

'