AKTUELNO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio.

Zbog pada profita, jedna od najpoznatijih džins mark u svetu "Levi Štraus" okreće se budućnosti - laserski roboti će postepeno zamenjivati ljude u proizvodnji farmerki.

Prema raznim predviđanjima i prognozama, za nešto manje od pola veka mnogi danas poznati poslovi više neće postojati, a naša deca baviće se poslovima koji još nisu ni izmišljeni.

Tehnologija i digitalizacija sve više ulaze u pore naših života. Da to jeste tako svedoči i vest iz jedne od najpoznatijih fabrika za proizvodnju farmerki - "Levi Štraus" (Levi Strauss), koja postoji 135 godina.

Kompanija je saopštila da planira da u proizvodnju uvede "armiju" laserskih robota koji će do najsitnijih detalja ispunjavati želje mušterija, a plan je da do 2020. godine mašine potpuno zamene ljude u proizvodnji, pogotovo u onim njenim delovima koji su opasni po zdravlje zbog otrova.

Jasno vam je da ova odluka baš i nema toliko veze sa humanim aspektom i empatijom vlasnika kompanije iz San Franciska, već pre svega sa smanjivanjem troškova i povećanjem profita. Prema podacima od prošlog meseca, profit "Levija Štraus" je prošle godine pao za 3%, a reč je o kompaniji koja godišnje proizvede i plasira više od 150 miliona pari farmerki.

Uvođenje robota u proizvodnju smatra se najvećom promenom u radu kompanije u poslednjoj dekadi, a cilj je, naravno, smanjiti troškove i ubrzati proizvodnju u trci sa rastućom konkurencijom, pogotovo onih "svaštarskih" brendova i marki koje "štancuju" razne odevne predmete.

Foto: Pixabay.com

- Ovo je budućnost proizvodnje farmerki - izjavio je Bart Sajts, potpresednik odeljenja za inovacije u kompaniji.

Laserski, koji "žigošu" farmerke, odnosno utiskuju im oznaku na poleđini, taj posao mogu da završe za 90 sekundi, a sada je za to potrebno između 6 i 8 minuta, kada se radi ručno.

Jedna od prvih laserskih linija već postoji u centru u Nevadi. Dizajneri iz San Franciska šalju digitalne fajlove, a laseri onda počinju proizvodnju farmerki, koja bude završena u roku od nekoliko minuta, a potom ih za nekoliko sati kompanija dostavlja kupcu.

Ono što je novina jeste i to što će kompanija omogućiti mušterijama da sami kreiraju farmerke kako žele, bilo u prodavnici ili slanjem uputstava najbližim laserima sa svojih pametnih telefona.

Pročitajte još: SIGURNO ĆETE POGREŠITI: Ova 3 ODEVNA PREDMETA nikada ne kupujte preko interneta

#Farmerke

'