AKTUELNO

Luksuzna modna kuća Šanel održala je danas prvu modnu reviju bez svog umetničkog direktora, slavnog nemačkog kreatora Karla Lagerfelda, preminulog pre dve nedelje.

Revija je počela minutom ćutanja i odavanjem pošte Lagerfeldu, koji je radio za Šanel od 1983. godine. Smotra, čije je kreacije on dizajnirao, završena je ovacijama i pesmom "Heroes" britanskog muzičara Dejvida Bouvija.

Tokom revije, pušteni su delovi razgovora Lagerfelda s novinarima u kojima prenosi prve utiske rada za Šanel.

Na modnoj reviji su bili izmedju ostalih glumice Penelope Kruz i Monika Beluči, bivša manekenka Klaudia Šifer i Ana Vintur, novinarka američkog modnog časopisa Vog (Vogue).

Lagerfeld, rodjen 1933. godine, preminuo je 19. februara u bolnici u Parizu. Sahranjen je nekoliko dana kasnije u Francuskoj na skromnoj ceremoniji u skladu s njegovim željama.

Pre Šanela, Lagerfeld je radio u francuskim modnim kućama Žan Patu i Kloe. Od 1983. je umetnički direktor za kreacije visoke mode kuće Šanel, a 1984. osnovao i sopstvenu marku.

Lagerfeld je imao prepoznatljiv izgled. Skoro uvek je nosio tamne naočari, kosu uredno vezanu u rep i pretežno besprekorna crna odela s belim rolkama ili belim košuljama s visokom kragnom i neobičnom kravatom sa šnalom.

Imao je običaj da nosi i kožne rukavice sa otvorenim prstima i prstenjem skoro u visini nokta. Ponekad je držao elegantni štap ili je nosio u naručju svoju ljubimicu, mačku po imenu Šupet.

#Koko Šanel | Coco Chanel

#moda

'