separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Otkrivamo: Da li se suprotnosti u ljubavnoj vezi zaista privlače?


Da li su ipak u vezama su sličnosti bolji faktor predviđanja zadovoljstva vezom nego razlike.


Nepobitna je činjenica da se suprotnosti privlače. To je izuzetno tačno ako govorimo o elektromagnetnom polju i procesima koji se dešavaju između suprotno naelektrisanih atoma. Ali, u našem svetu intimnih odnosa, ova tvrdnja i nije baš apsolutna istina. Ako i postoji neka vrsta, obično fizičke privlačnosti između dvoje vrlo različitih ljudi, malo je verovatno da će izdržati test vremena, jer se kompatibilnost i istinska duga intimnost i bliskost u ljubavnim vezama obično zasnivaju na sličnostima, a ne na razlikama.

Za početak, razmotrimo vaša prijateljstva. Ko su vam prijatelji, i koliko su u osnovi slični ili različiti u odnosu na vas? Malo je verovatno da će super progresivni vegetarijanac koji voli prirodu biti najbolji prijatelj sa strastvenim lovcem na divljač. Čak i više površnih razlika poput preferiranja planinarenja i tenisa više nego golfa i ribolova, može biti socijalni jaz koji je teško premostiti.

Na osnovu dugogodišnjih istraživanja 1 i kliničke prakse, utvrđene su glavne zone kompatibilnosti koje mogu predvideti da li će brak ili ljubavna veza trajati: pogled na svet, osnovne životne aktivnosti, seksualni odnosi i bazični temperament osobe.

Autor: Unsplash

1. Pogled na svet

Ako je ljubavni par dijametralno oprečnih pogleda na život, teško je zamisliti da imaju skladan i minimalno konfliktan odnos. Ovo ne znači da se oba partnera ne moraju dogovoriti o svemu. Zapravo neke nezavisne i različite ideje mogu biti podsticajne i oplemenjujuće za oba partnera. Ali, kada su u pitanju glavne teme kao što su upravljanje poslovima, trošenje novca, vaspitanje dece i nekada i politička stanovišta, par koji ima iste ili slične stavove će biti bolji od onog sa veoma različitim uverenjima i vrednostima.

2. Osnovne aktivnosti

Većina srećnih brakova usidrena je na čvrstom temelju prijateljstva. Kad parovi uživaju u mnogim istim aktivnostima i zajedno su uključeni u njih, njihovo ukupno bračno zadovoljstvo je generalno dobro. Međutim, baš kao i pogled na svet, to ne znači da bi par trebalo baš u svemu da se poklapa. U stvari, kada oba partnera imaju neke različite interese, to može stimulisati i poboljšati odnos. Ako partneri previše vremena provode zajedno to može biti sputavajuće, a neke nezavisne aktivnosti pojedincima pružaju dodatnu zabavu, što zauzvrat jača brak kada se te pojedinačne aktivnosti podele u zajedničkom razgovoru.

3. Seks

Ne iznenađuje da je seksualno nezadovoljstvo u braku uobičajeno i povezano sa potencijalno ozbiljnim problemima. Iako je ovo glavno pitanje koje ima mnogo aspekata, bazičan problem u vezi seksa u vezi ili braku jeste oko neslaganja seksualnih želja I očekivanja, značajno različiti seksualni apetiti i uživanja. Ako, recimo, partner želi kreativni seks nekoliko puta nedeljno, a drugi preferira seksualne odnose samo jednom ili dva puta mesečno, blaženstvo u vezi/braku neće biti verovatno. Način za procenu ili upravljanje ovom ključnom zonom kompatibilnosti je putem otvorenog i iskrenog razgovora. Stoga, što više konstruktivno govorite o svom seksualnom odnosu, to će on biti bolji, a vi zadovoljniji.

Autor: Unsplash

4. Bazični temperament

Ovo je zona kompatibilnosti u kojoj je poželjno biti sličniji nego različit. Na primer, vrlo otvorena, ekstrovertna osoba se neće baš tako dobro snaći sa ekstremnim introvertnim partnerom, kao što bi to uradila sa nekim ko ima sličan socijalni apetit. Slično tome, vrlo pasivna osoba će verovatno doživeti sukob i ogorčenost ako je u vezi sa veoma direktnim ili asertivnim partnerom. A visoko osetljiva osoba će se često osećati istrošeno od strane partnera čija je osetljivost minimalna ili nikakva.

Naravno, ovo ne znači da ljudi trebaju tražiti samo virtuelne klonove sebe, već je činjenica da što više budete imali zajedničkih interesovanja i poklapanja, posebno u vezi sa pogledima na svet, osnovnim aktivnostima, seksualnim željama i temperamentom, to će manje konflikata biti u vezi i vaš ljubavni odnos će biti obostrano zadovoljavajući.

Više o seksu, ljubavnim vezama i sličnim temama možete pročitati upravo OVDE.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti