AKTUELNO

Ovaj koktel je napravio Miloš Janošević, zaslužan za izuzetan plasman Srbije na prestižnom svetskom šampionatu barmena u Tokiju.

Miloš Janošević, osvajač je zlatne medalje u kategoriji Bartender Choice.

-Ta titula mi znači puno, iz više razloga, ali pre svega zato što sam upoznao veliki broj ljudi. Nadam se da će ljudi u Srbiji sada, više nego ranije ceniti ovaj posao - rekao je Janošević za Pink.rs.

Žiri je oborio s nogu koktelom Ura-nage, koji je nazvao po istoimenom zahvatu iz japanske borilačke veštine džudo.

Svaki takmičar je imao neke obavezne sastojke, pića koja mora da upotrebi u svom koktelu, ja sam imao Marie Brizard likere, odabrao sam liker od kupine i letonski liker Riga Black Balsam. Kao bazu sam koristio Jim Beam Bourbon. Jedino u mojoj kategoriji barmeni su imali slobodu da ubace neki svoj, homemade sastojak. Moj homemade sastojak koji sam sam napravio je bio liker od maline, hteo sam da bude nešto karakteristično za Srbiju, pošto smo mi jedni od najvećih izvoznika malina na svetu, otkrio je Janošević.

Ugostiteljstvom je počeo da se bavi pre pet godina.

- Krenulo je neozbiljno u jednom begradskom kafiću, postalo mi je interesantno i odlučio sam da završim obuku u Udruženju Barmena Srbije – priseća se Janošević koji je četiri godine član tog udruženja.

Posle završene obuke dali su mu šansu da počne da radi u Bar Centralu, sedištu Udruženja Barmena gde i dalje radi.

KOJE KOKTELE VOLI?

-Moj omiljeni koktel je Negroni, kombinacija Gin-a, Camparija i Vermouth Rossa-a. Volim da pijem i druge koktele, ali mislim da će on uvek ostati na prvom mestu – kaže Janošević.

Kako ističe ovaj posao radi zato što voli, novac je u drugom planu.

- Ako bih morao da pričam o zaradi mislim da bi barmeni u Srbiji generalno trebalo da budu bolje plaćeni. Naravno to sada zavisi od mnogo aspekata, iskustva, veštine i znanja- ističe Janošević.

Foto: Pixabay.com

Posao barmena je težak ili lak onoliko koliko volite svoj posao. Naravno uvek bude teških trenutaka, iskren je Janošević.

Najbitnija stvar u ovom poslu je da volite ljude, jer bez gostiju barmen ne bi imao poentu.

Gosti kod vas moraju da se osećaju prijatno. Dobar barmen mora da bude učtiv, komukativan, da poseduje teorijsko znanje kako o pićima, tako i o koktelima i da bude vešt sa opremon odnosno tehnički dobar.

S. Milovanov

#Koktel

#Srbija

#Tokio

'