AKTUELNO

Nema razloga zato da ne napravite svoj kod kuće, ukusniji je nego većina kupovnih, a lako se pravi.

Stigao je sa Bliskog istoka i osvojio nas brzinom svetlosti. Humus je zdrav i ide uz sve, kao namaz za sendviče i hamburgere, a odličan je i da ga mažete na šargarepu, krastavac i drugo povrće.

Nema razloga zato da ne napravite svoj kod kuće, ukusniji je nego većina kupovnih, a lako se pravi. Potrebno vam je dve šolje leblebija (iz konzerve ili kuvanih), tri kašike tahinija, tri kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, dve kašike limunovog soka, čen belog luka, kašičica soli, pola kašičice bibera. Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok smesa ne postane glatka, minimum pet minuta. Probajte, dodajte još začina ako je potrebno, ako je gusto, dodajte malo vode u kojoj ste kuvali leblebije ili vodu iz konzerve.

Kasnije se igrajte sa sastojcima, dodajte masline, orašaste plodove, još neki začin. Zanimljiva je varijanta u kojoj ćete izmiksati grilovani plavi patlidžan, tikvice, papriku i čašu povrća dodati humusu, pa sve zajedno izmešati.

Ako nemate tahini, namaz od susama, probajte sa nekim drugim puterom od orašastih plodova. Ali tahini je savršen zbog svog pomalo gorkog ukusa.

Savet plus:

Ovako napravljen humus možete čuvati nedelju dana u frižideru. Ako imate višak, zaledite ga, ali pre nego što ga stavite u zamrzivač, pospite malo ulja po vrhu. Kad ga izvadite iz zamrzivača, sastojci će se možda malo odvojiti, ali samo promešajte i dobićete isti kvalitet kao i pre zamrzavanja.

#Recept

'