AKTUELNO

Žena se rađa sa određenim brojem jajnih ćelija, a te ćelije vremenom stare i gube na svojoj vitalnosti.

Ginekolog dr Vanja Milošević rekao je da je rezultat povećanja broja beba u Srbiji priča koja se stalno vodi.

- Naime, ni jedan period u životu žene nije povezan sa telesnim, ali i emocionalnim promenama kao što je trudnoća. Svaka trudnoća je na izvestan način jedan veliki rizik i vezan je za osećaj straha. Žene često upadnu u paniku, ne samo zbog sebe, više zbog potomstva. Čini mi se da su strahovi jedan od razloga zbog koga odlažu roditeljstvo - kazao je Milošević.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, verovatno ih način života dovodi do toga jer prvo treba da se materijalno i egzistencijalno ostvare.

- Mislim da je način života jedan od razloga da se žene u kasnijim godinama odlučuju na potomstvo. Postoji činjenica preko koje olako prelazimo je da se žena rađa sa određenim brojem jajnih ćelija, a te ćelije vremenom stare, gube na svojoj vitalnosti i nije isto roditi dete u dvadesetoj godini i u 35. godini - objašnjava Milošević.

Po njegovim rečima, rizici su veći kako žena stari, a mogućnost da zatrudni je manja.

Psiholog i psihoterapeut Marica Marković rekla je da postoji mnogo razloga zbog kojih se žene kasnije odlučuju na trudnoću.

Foto: Printscreen

- Jedan od razloga je egzistencija. U današnje vreme žene se školuju i imaju priliku da ostvare karijeru. Postoji i jedan psihološki faktor koji je jako važan, a to je težnja ka zadovoljstvu i potreba da ispunimo svoje želje - objašnjava Marković.

Ona ističe da su strahovi različiti, neki da će žena dobiti otkaz ako dobije bebu, neki da neće imati uspešnu karijeru i da ljudi treba da odluče koje su im stvari prioritet.

- Pauza koju trudnoća zahtva u životu čini ženu još boljom i produktivnijom. Ne možemo stalno da budemo u strahu šta će se dogoditi ako se žena porodi - rekla je Marković.

Milošević je dodao da i muškarci odlučuju o trudnoći, kao i da su žene dovedene u situaciju da budu ravnopravne sa muškarcima.

- Nekada to nije bio slučaj. Najvažniji je biološki sat koji je nemilosrdan. Vrlo je bitno naglasiti da su rizici koji idu sa godinama veći - izjavio je Milošević.

Foto: Pixabay.com

Kako kaže ni simpatični slogan ni razgovor neće promeniti svest kod žene.

- Ta promena svesti kod žena je razlog da se one odlučuju na trudnoću u nekim zrelim godinama. Ono što je vrlo bitno je da se ne priča stalno o rizicima, plašim se da tim pričama ne gušimo potrebu da budu majke. Treba da pričamo afirmativno o trudnoći koja će uz određene rizike verovatno biti ista i za sto godina - rekao je Milošević.

On je kazao da sada postoje testovi kojima se može preduprediti svaka eventualna promena.

Pročitajte još: Rad u noćnoj smeni UNIŠTAVA naše zdravlje, a evo koliko GODINA je potrebno da se oporavite

#Ginekolog

#Trudnoća

#Žena

'