AKTUELNO

Pink svim čitaocima zdravstvenoj ustanovi PULS Dedinje omogućava 50 odsto popusta na pregled pedijatra. Pregled zakažite na 011 7555 000.

KAŠALJ

Najčešći uzrok kašlja kod dece su infekcije disajnih puteva. Kako ihdeca u mlađem uzrastu imaju često, nekad i do desetak puta godišnje, kašalj znada bude vrlo naporan i za njih i za roditelje. Srećom, većina infekcijadisajnih puteva praćenih kašljem je bezazlena i prolazi spontano, bez uzimanjaantibiotika i lekova protiv kašlja.

A kako da pomognete detetu dok kašlje? Nažalost, ne postoji jednorešenje pomoću kog će tegobe nestati odmah, ali nekoliko stvari može pomoći dakašalj prođe brže:

1. redovno odstranjujte detetu sekret iz nosa

2. vlažite mu sluzokožu nosa fiziološkim rastvorom

3. povećajte unos tečnosti

4. podignite uzglavlje kreveta

5. češće provetravajte sobu i vlažite vazduh

6. nikako nemojte pušiti u prostoriji u kojoj boravi dete

Za smirivanje kašlja postoje i lekovi i biljni preparati koji smanjuju nadražaj sluznice disajnih puteva. Međutim, njih ne treba da dajete detetu bez prethodne konsultacije sa pedijatrom, koji će ih prepisati u slučaju da kašalj iscrpljuje dete i remeti mu dnevne aktivnosti.

ZAPUŠEN NOSIĆ

Dobar način da detetu otpušite nosić jeste inhalacija. Decu možete da inhalirate fiziološkim rastvorom kada imaju sekreta u nosu koji se sliva i tera ih na kašalj. Ovu metodu možete primeniti nekoliko puta dnevno. Ukoliko imate kućni inhalator, namestite masku tako da pokrije detetu i nos i usta.Nemojte nikako sami uvoditi biljna sredstva ili lekove za inhalaciju, već se konsultujte sa pedijatrom o daljim koracima.Takođe su dobri i sprejevi za nos na bazi morske vode ili fiziološkog rastvora, dok kapi za nos najbolje koristite u dogovoru sa svojim pedijatrom.

TEMPERATURA

Kad temperatura nije viša od 38,5 °C, a dete nije u riziku od febrilnih konvulzija (fras), nije potrebno da mu dajete lekove za spuštanje temperature (ibuprofen ili paracetamol). Brz, lak i efikasan način snižavanja temperature jeste rashlađivanje, najčešće tuširanje, a može i orošavanje kože nakvašenim peškirićem.Rashlađivanje deteta tuširanjem se preporučuje i kao pomoćni metod kad temperatura skoči nakon manje od tri sata od primene leka, ali i tada obratite pažnju na to da li su detetu stopala i šake hladne pre nego ga pokvasite. Kada su stopala i ruke hladne, njih tuširajte toplijom vodom, a vruće delove teka tuširajte mlakom. Nije preporučljivo dete s temperaturom tuširati potpuno hladnom vodom, već mlakom, tako da detetu ne bude neprijatno.

Autor: