AKTUELNO

U potrazi za mirom i prirodom, kako pronaći oazu netaknute prirode u užurbanom svetu?

Raj u srcu Homolja, Farma Bela Reka, pruža odgovor - mesto gde tradicija susreće neokrnjenu prirodu.

Homoljske planine - utvrđenje tradicije

U skladu najdubljih epskih predanja srpskog naroda, Homoljske planine stoje kao bedem ne samo geološke, već i kulturne baštine. Atmosfera ovih predela čuva autentičnost života kao u davnim vremenima, od zvuka šuma koje pričaju priče, do starih hobija i zanata, koji nose pečat vekovne tradicije. U njihovom zagrljaju, homoljski sir se izrađuje sa poštovanjem prema receptima koji se prenose s kolena na koleno.

Svaki dah vazduha u Homoljskim planinama nosi duh prošlosti, a svaki pogled na zelene pašnjake uokviren stogodišnjim drvećem otvara poglavlje istorije koje živi i kroz savremenu težnju ka očuvanju prirode. Ove stranice prirode se ne samo okreću, već se i pišu novim delima, čuvajući jedinstven identitet i pružajući nezaboravne ukuse koji otporavaju zaboravu. Homoljski region sa svojim neiscrpno bogatim nasleđem opstaje kao simbol trajanja i kvaliteta.

Istorijski pečat farme Bela Reka

Farma Bela Reka neguje viševekovno nasleđe koje se iznova oživljava.

Bela Reka, spominjana još u XIX veku, kada je knjaz Miloš Obrenović, daleko od očiju javnosti, podigao uzgajivačnicu rasnih konja za potrebe svoje vojske. Tokom perioda između dva svetska rata, ergela je i dalje bila aktivna, služeći kao mesto obuke gardista Kraljevine Jugoslavije u jahanju konja.

Čak i danas, ispred stare konjušnice, stoji očuvana kamena pojilica za konje, oblikovana poput potkovice, kao živi svedok prohujalih vremena.

Homolje, središte narodnih priča i legendi, u svoje nedra prima farmu, čuvara drevnih običaja i moderne prakse.

Majstorsko umeće učinilo je farmu Belu Reku odredištem kvaliteta i vrhunske proizvodnje sireva, mleka i mesa.

Sačuvana pojilica u obliku potkovice svedoči o vekovima stočarske tradicije i odanosti zemlji.

Mesto gde priroda kreira delikatese

Priroda Homoljskih planina kroji ukus proizvoda Farma Bele Reke sa svakim zalogajem.

Ovde gde vazduh miriše na slobodu, tradicionalne recepture uz najsavremeniju tehnologiju stvaraju gastro umetnička dela.

Naši sirevi su simbioza harmonije prirode i posvećenosti generacija.

Organski pašnjaci za vrhunsko mleko

Pašnjaci su temelj našeg kvaliteta.

Na ekološki čistim prostranstvima Homoljskih planina, životinje pasu nezagađenu travu. Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta ovih pašnjaka, kao što su gorske trave i planinsko cveće, obezbeđuju prehrambenu raznolikost i punoću okusa koje mleko sa Farma Bele Reke poseduje. Organska trava, posebno sejana, samo je deo priče o srcu našeg mlečnog asortimana.

Priroda uslovljava kvalitet mleka.

Visoki standardi stočarstva na otvorenom - evo tajne našeg uspeha. Životinje uživaju u pašnjacima prepunim sočnog bilja, a mi uživamo u stvaranju. Pravilna ishrana i pažljiv odabir ispaše doprinose kvalitetnom mleku koje je osnov za izradu naših sireva.

Najbolje iz prirode za naš mlečni spektar.

Naše mleko je odraz tradicije i inovacije. 2023. godine, predano pratimo svaki korak u procesu proizvodnje, od pašnjaka do mleka koje čini osnovu naših proizvoda. Naša predanost se odražava u svakom zalogaju sireva koji ponosno nosi potpis Farma Bele Reke.

Stado sa pedigreom - garant kvaliteta

Elevirajući standarde stočarstva, naše stado sa pedigreom predstavlja upečatljiv prizor na pašnjacima Homolja. Ovde, ekskluzivne rase kao što su alpina koze i svrljiške pramenke ne samo da simbolizuju dugogodišnje odgajivačko majstorstvo, već i obećavaju vrhunski kvalitet mleka iz kojeg se stvaraju sirevi neuporedivog ukusa. Pedigre svakog grla pažljivo se odabira i održava kako bi se osigurala nasledna vrednost koja doprinosi nepresušnoj kvalitetnoj bazi za proizvodnju elitnih mlečnih delikatesa, u čijem se ukusu mešaju čistota Homoljske prirode i decenijama usavršavana zanatska umetnost.

Alpina koze - mlečne šampionke

Alpina koze, visoko mlečna rasa poreklom iz francuskih Alpa, čine temelj superiornosti naših sireva.

Visok prinos mleka: U toku osmomesečne laktacije, jedna alpina koza daje oko 600 litara mleka.

Izuzetna adaptabilnost: Ove koze su se odlično prilagodile uslovima Homoljskih planina, što dodatno doprinosi kvalitetu mleka.

Visok sadržaj nutrijenata: Mleko alpina koza obiluje vitaminima, proteinima i mlečnim mastima, ključnim za visokokvalitetne sireve.

Specifičan ukus mleka: Zahvaljujući ispaši na biodiverzitetnim pašnjacima, mleko alpina koza poseduje karakterističan ukus.

Sa pedigreom koji garantuje kvalitet, ove koze donose esenciju Homolja u svakom siru koji proizvedemo.

Foto: Promo/Farma Bela Reka

Pedigre i metode uzgoja alpine kod nas su pažljivo usklađeni kako bismo očuvali visok kvalitet mleka kroz sve generacije.

Svrljiška pramenka - lokalni ponos

Svrljiška pramenka je ukorenjena u tradiciji našeg podneblja, predstavljajući simbol neprolazne kvalitete.

Ova autohtona rasa ovaca odlikuje se ne samo izdržljivošću i prilagodljivošću, već i visokokvalitetnim mlekom koje se dobija tokom šestomesečne laktacije. Mleko svrljiške pramenke obogaćuje lokalne specijalitete svojom posebnom aromom i kremastom strukturom. Ovčarstvo u Homolju neguje se stolećima, što dodaje dubinu i autentičnost svakom zalogaju sira.

Njeno otporno telo i robustna priroda omogućavaju joj da savršeno prosperira na pašnjacima Homoljskih planina. Kombinacija čistog planinskog vazduha i raznolike flornosti Homoljskih pašnjaka pospešuje proizvodnju mleka bogatog vitalnim sastojcima. Ovako dobijeno mleko je ključno za kreiranje sireva sa nezaboravnim ukusom koji odzvanja suštinom Homolja.

U procesu proizvodnje sira, svrljiška pramenka stoji rame uz rame sa alpina kozama, donoseći karakterističan lokalni pečat. Naši sirevi su izrazito bogati i autentični, zahvaljujući kombinaciji tradicionalnih recepata i savremene tehnologije uzgoja. Pokazuje se da je sinhronizacija starih običaja sa novim znanjima ono što našim delikatesima pruža bezvremenski šarm i prepoznatljivi kvalitet.

Foto: Promo/Farma Bela Reka

Tehnologija i tradicija u službi ukusa

Kada se spoje tradicionalna znanja i najmodernija tehnološka dostignuća, nastaje magija koja pretvara obično mleko u gastronomski dragulj. Tehnika izrade i sazrevanja sira, koju strogo čuvamo i unapređujemo, oslanja se na vekovne recepture u savremenim, kontrolisanim uslovima. Precizna standardizacija procesa garantuje stalnost kvaliteta naše kolekcije sireva, koji su simbol zemlje iz koje potiču, sa svakim zalogajem čineći taj ukus nezaboravnim.

Mlekara "Farma Bela Reka" prati ritam prirode, ali koristi i tehnološke inovacije koje omogućavaju da se izvorne karakteristike mleka maksimalno sačuvaju i naglase tokom proizvodnje. Stroga kontrola svakog segmenta proizvodnje, od pašnjaka do pakovanja finalnog proizvoda, osigurava da se tradicionalni procesi nadopunjuju najnovijim saznanjima iz oblasti tehnologije hrane. Tako se očuvanjem prirodnog kvaliteta i primenom progresivnih metoda, naše mleko pretvara u sira u kojima se isprepliću harmonija ukusa, tradicije i inovativnosti.

Provereni recepti za izuzetne sireve

Svaki sir sa Farme "Bela reka" rezultat je strogo čuvanih recepata, koji su postali deo naše nenadmašive tradicije. Smatraju se kulturnim nasleđem Homoljskih planina.

1. Selekcija i priprema mleka: Pažljivo biramo najkvalitetnije mleko koje daju naše koze i ovce, zahvaljujući harmoničnom staništu Homolja.

2. Koagulacija i obrada zrnaca sira: Strogo kontrolisan proces zgrušavanja mleka omogućava stvaranje sira savršene teksture.

3. Prelivanje i stiskanje: Precizno doziranje pritiska osigurava da sirevi dobiju svoj prepoznatljivi oblik i čvrstinu.

4. Sazrevanje u idealnim uslovima: Temperature i vlažnost pećina i podruma na imanju idealne su za sazrevanje sireva koji razvijaju svoj puni ukus.

5. Završna obrada i pakovanje: Prateći svetske standarde i istovremeno negujući lokalni duh, sir dolazi do vas sa pečatom autentičnosti.

Iza svih sireva stoji tim stručnjaka i tehnologa koji osigurava da trud i znanje stočara i mlekara dovede do krajnjeg savršenstva.

Farma "Bela reka" pretače duh vremena i prostora u svaki zalogaj svojih prefinjenih sireva, čuvajući suštinu ukusa koji traje.

Sve ovo možete doživeti i okusiti na licu mesta u jednom prelepom vikendu na našoj Farmi Bela Reka ili ukoliko nemate vremena posetite našu ONLINE prodavnicu gde možete poručiti sireve, proizvode od sira naša brižljivo selektovana vina kao i vrhunske rakije od kajsije, dunje, lozovače, viljamovke, šljive.

Takođe možete odabrati poklone u drvenim kutijama u kojima se nalaze komadi našeg najkvalitetnijeg sira i domaćih rakija.

Autor: Pink.rs