Deca koja su se pridržavala zdravog jelovnika, najbolje su uradila školske zadatke.
Učenici koji su tokom prva tri razreda osnovne škole jeli povrće, voće, ribu i integralne žitarice, dobijali su bolje ocene od vršnjaka koji su uglavnom unosili meso, slatkiše i začinjena jela.
Rezultati studije u kojoj je uključeno 160 mališana, pokazalo je da zdrava hrana utiče na bolje čitanje, pisanje i razumevanje gradiva. Kvalitet ishrane praćen je i analiziran na osnovu dnevnika namirnica, a uspeh u školi uz pomoć standardizovanih testova.
- Rezultati studije nisu povezani sa socijalnim statusom učenika, fizičkom aktivnošću i građom, već isključivo sa namirnicama koje su unosili u organizam - rekao je doktor Ero Hapala, jedan od vođa studije. - Zdrava ishrana se ispostavila kao važan faktor za učenje i razvoj kognitivnih sposobnosti.
S. P.
#Ishrana
#Istraživanje
#škola