Lekari upozoravaju na preteranu konzumaciju ovog povrća.
Uživanje u šargarepi, toj zdravoj i ukusnoj namirnici, ipak mora da ima granicu. Koliko god je lekari i nutricionisti preporučivali za zdravlje i lepotu, trebalo da bi znate da preterano konzumiranje ovog povrća može da dovede do neželjenih nuspojava.
Zbog veće doze beta-karotena koji je odgovoran za narandžastu boju šargarepe, moguće je da izazove karotenemiju.
A, to znači - promenu boje kože, žućkastu ili narandžastu, pogotovo na tabanima, dlanovima, kolenima i oko nosa. To se dešava u slučaju kada se prevelika količina beta-karotena akumulira u spoljnim delovima kože, u tkivu, za šta je potrebno da nekoliko nedelja uzastopno unosite šargarepu u organizam.
Da biste povratili prirodnu boju, možda će morati da prođe i nekoliko meseci "čišćenja", odnosno apstinencije od ove namirnice.
#Lek