AKTUELNO

Sigurno će biti lakše...

Oni dani u mesecu nisu nikome baš zabavni.

Nadutost, umor, osetljivost dojki, bubuljice, grčevi, promene raspoloženja - samo su neki od simptoma menstruacije s kojima se većina žena suočava iz meseca u mesec, te pritom obavlja svakodnevne obaveze kao da se ništa ne događa.

Na te simptome uveliko utiče i ishrana, a postoji hrana koja može olakšati menstrualne tegobe, kao i ona koja ih dodatno otežava. Nutricionistkinja Kristen Stavridis je za britanski "Glamour" otkrila šta bi trebalo da jedete tokom onih dana u mesecu, kako biste se osećale mnogo bolje. 

Foto: Unsplash.com

- Tokom trajanja ciklusa telo gubi mnogo krvi, pa vam je potrebna hrana bogata gvožđem. Veganke i vegetarijanke u tim bi danima trebalo da uzimaju suplemente gvožđa. Važno je povećati i unos vitamina C koji olakšava apsorpciju gvožđa u telu - savetuje nutricionistkinja.

Neke od namirnica koje su bogate gvožđem su crveno meso, spanać, zeleno lisnato povrće, mahunarke ili obrano mleko, dok ćete vitamin C dobiti iz namirnica poput agruma, crvene i zelene paprike, ananasa, jagoda, čili papričica, brokolija, karfiola i manga.

Sladoled, čokolada i čips nažalost nisu dospeli na listu.

Menstrualne tegobe olakšaće i lagana vežba poput joge, dok bi prva tri dana bilo bolje preskočiti intenzivne treninge koji mogu čak i otežati te tegobe.

#Bol

#Menstrualni ciklus

'