AKTUELNO

Nema naroda koji nije ponosan na svoju nacionalnu kuhinju, pa je tako gastronomija odličan način da se započne s upoznavanjem nove kulture. Kada se kaže gulaš ili paprikaš, odmah nam je jasno da se govori o mađarskoj kuhinji. Međutim, kuhinja naših severnih suseda je značajno raznovrsnija i bogatija nego što mislimo, a od 21. oktrobra pa do 3. novembra biće prezentovana i Beograđanima, u restoranu 'Lovac'.

U saradnji sa restoranom „Lovac“, Hunguest Hotels, jedan od najvećih mađarskih hotelskih lanaca, odlučio je da Beograđanima, ali i svim posetiocima Beograda predstavi svu raskoš mađarske gastronomije. Od 21. oktobra pa do 3. novembra 2019, na meniju restorana će se naći specijaliteti poput supe od celera sa dimljenim prepeličjim jajetom i tartufima, pačija džigerica sa želeom od lovora, riblji paprikaš sa ovčijim sirom, srneći file sa slatkim krompirom, mus od bele čokolade i želeom od vina, ali i neizostavne žerbo kocke.

Foto: Promo/Restoran Lovac

Meni a la Hunguest Hotels osmišljavaće šefovi hotelskog lanca Ferenc Balint, dobitnik zlatne medalje svetskog kulinarskog prvenstva i srebrne olimpijske medalje, koji je ribljim paprikašem oduševio i Žerar Depardjea i László Németh, dobitnik srebrne medalje na svetskom prvenstvu kuvara i bronzane medalje na kuvarskoj olimpijadi, a izvedba će biti urađena u saradnji mađarskih i lokalnih kuvara. Ceo meni će upotpuniti i ekskluzivna mađarska vina.

Foto: Promo/Restoran Lovac

- Mađarski dani koji se održavaju u restoranu Lovac su odlična prilika da beogradska javnost dobije detaljnu sliku o mađarskoj kuhinji. Nadam se da će ovaj događaj probuditi interesovanje naših prijatelja iz Srbije i da će oni u sve većem broju posećivati Mađarsku, ali da neće posetiti samo Budimpeštu, Segedin ili Morahalom, već će otkriti i druga mesta. Možete biti sigurni da i u Mađarskoj, kao i u Srbiji, naše goste uvek dočekujemo raširenih ruku - istakao je Njegova ekselencija ambasador Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter.

Foto: Promo/Restoran Lovac

Foto: Promo/Restoran Lovac

- Istraživanja su pokazala da više od 60 odsto putnika fotografiše hranu na putovanjima i objavljuje te fotografije, dok 70 odsto onih koji su potom otputovali i tu istu hranu probali, kaže da su pri odabiru destinacije odlučujuće bile fotografije prijatelja. Naša želja je da ovim putem pozovemo goste iz Srbije da probaju mađarsku kuhinju i podele utiske sa svojim prijateljima o onome što su okusili i videli u našim hotelima - rekla je Karmen Kanjo, menadžer prodaje Hungest Hotela, dodajući kako hladna voćna supa roze boje šefa Ferenca Balinta iz segedinskog hotela Forras ima više lajkova i komentara od mnogih živih i aktivnih učesnika društvenih mreža.

Foto: Promo/Restoran Lovac

- Hunguest hoteli su već poznati kao premium wellness i spa hoteli, ali bismo ovim putem želeli da se srpkoj publici predstavimo i kao dobra gastronomska destinacija koja prati svetske trendove u kulinarici - dodaje ona.

FERENC BALINT

Šef Ferenc Balint rođen je 1975. godine u Segedinu, a od 2001. radi kao šef u Hunguest Hotel Forrás. Zanimljivo je da je Ferenc Balint kuvao zajedno sa Žerar Depardjeom u ovom segedinskom hotelu i od slavnog glumca dobio pohvalu da „bolji riblji paprikaš u životu nije probao“. Ono što se gostima iz Srbije najviše dopada na trpezi Hunguest Hotels Forrás jeste hladna voćna supa.

Postignuti rezultati:

Foto: Promo/Restoran Lovac

2002 - Hunguest gastrokupa, Siófok. Artistika: - srebrna medalja

2005- Taverna kupa Mađarska, međunarodno takmičenje: - zlatna medalja

2006 - Gastrorandevú Mađarska-Budimpešta međunarodno takmičenje kuvara: - zlatna medalja

2006 - Expogast culinary world cup, svettsko prvenstvo kuvara Luxemburg, u regionalnoj ekipi: - zlatna medalja

Foto: Promo/Restoran Lovac

2007 - Mađarski nacionalni gastronomski savez - Titula kuvara majstora

2007 - Mađarski orden za zasluga za gastronomiju Magyar Gasztronómiáért érdemérem

2008 - Erfurt, IKA olimpijada kuvara, u regionalnoj ekipi srebrna medalja

2008 - Ministarska diploma, priznanje u mađarskoj gastronomiji

2008 - Svetsko prvenstvo u roštilju Ausztria, Horn - treće mesto

2009 - Mađarski gastronomski savez - Član saveznog žirija

2015 - Hunguest Hotels Nagrada za izvrsnost

Foto: Promo/Restoran Lovac

2016 - Mađarska trgovačka i privredna komora Majstorska diploma u kuvarskoj struci. Redni broj: 21745

LÁSZLÓ NÉMETH

Majstor kuvar, Executive Chef Hunguest Hotel Aqua-Sol, Hunguest Hotel Béke, Hunguest Hotel Apolló

Molya gastronomska karijera je započela u Miskolcu. Na sreću, uvid u svet kuhinje sam dobio od veoma dobrih stručnjaka, šefova. Karijeru sam počeo 1999-te u hotelskom lancu Hunguest Hotels, u hotelu Palota u Lillafüred-u.

Foto: Promo/Restoran Lovac

Nakon toga sam bio službeno poslat na godinu dana na Novi Zeland. Vrativši se u Palota, još jednu godinu sam radio tamo. U januaru 2004-te sam otišao u Hajdúszoboszló, na radno mesto šefa kuhinje u Hunguest Hotel Aqua-Sol. Nakon toga su u moj delokrug rada uključeni i nadzor nad kuhinjama u Hunguest Hotel Béke i Hunguest Hotel Apolló.

Foto: Promo/Restoran Lovac

Iskustva stečena tokom boravaka u inostranstvu pokušavam iskorititi u svakodnevnom poslu. Nije mi strana ni tradicionalna gastronomija, ali glavni pravci su mi pre svega savremeni postupci kuhinjske tehnologije, pojednostavljenja rešenja u posluživanju, upoznavanje novih sirovina i radnih sredstava.

Na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima sam postigao značajne rezultate, najznačajniji od tih su:

Foto: Promo/Restoran Lovac

1998 - Svetsko prvenstvo kuvara u Luksemburgu 2, srebrna medalja

1999 Gastronomsko svetsko takmičenje Bazel, regionalna ekipa Hunguest Hotels srebrna medalja

2000 Kuvarska olimpijada Erfurt, pojedinačna bronzana medalja

Foto: Promo/Restoran Lovac

2004 Kuvarska olimpijada Erfurt, regionalna ekipa Hunguest Hotels bronzana medalja

2006 Svetsko prvenstvo kuvara u Luksemburgu, regionalna ekipa Hunguest Hotels zlatna medalja

2007 Mađarski nacionalni gastronomski savez, Plaketa žirija

Foto: Promo/Restoran Lovac

2007 Mađarski nacionalni gastronomski savez, majstorska titula

2016 Trener instruktor za kuvarsku olimpijadu u Erfurtu 1 zlazna i 1 srebrna medalja

2016 Velika nagrada Hunguest Hotels

- Aktivan sam i kao trener instruktor, podržavajći razvoj mlađih generacija - kaže László.

Foto: Promo/Restoran Lovac

#kuvar

'