separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Zašto današnjoj deci mozak ne radi! Ovo je glavni propust roditelja!


Dajete li svom detetu da vaja glinu i koristi makaze?


Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u detinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod dece.

- Suočeni smo sa veoma teškim zadatkom - nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema naučnim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju "hipertekstove", uopšte ne znaju da pišu, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku - kaže naučnica.

Stalno se priča o tome kakva je današnja omladina, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije... Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

- Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji - kaže Černigovskajeva.

Ako malo dete koje je pošlo u školu nije naučilo da lepo piše, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena."

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti