AKTUELNO

Nadogradanja trepavica trenutno je veoma popularna, ali specijalista očne hirurgije otkriva zašto ne bi trebalo da pratite taj trend.

Ekstenzije trepavica veoma su popularne poslednjih meseci i moglo bi se reći da gotovo svaka druga devojka i žena ima nadograđene trepavice. Za one koji možda ne znaju šta je to, reč je o malim, individualnim dlačicama koje se lepe između prirodnih, kako bi se dobio efekat gušćih, dužih, uvijenijih trepavica.

Proces nadogradnje trepavica traje oko tri sata, a ekstenzije mogu da stoje između četiri i šest nedelja.

Ono što se ženama najviše sviđa u vezi sa nadogradnjom trepavica je to što ne moraju ni da nanose maskaru, a trepavice uvek izgledaju odlično. Ali, posle onoga što kaže očni hirurg možda će dva puta razmisliti pre nego što odu u salon po trepavice.

Očni hirurg dr Kešini Parbu objašnjava da individualno lepljenje trepavica privlači grinje, posebno ako se higijena ne održava kako bi trebalo.

Foto: Pixabay.com

Nakon slučaja jedne žene koja je posle nadogradnje trepavica primetila da su joj kapci otekli, a oči iritirane, dr Parbu joj je objasnila da je inficirana demodeksom, odnosno malim grinjama koje žive u kosi.

- One prave ’jazbinu’ duž kapka, uz bazu trepavica, i hrane se ovim materijalom. Infekcija nastupa ako se razmnože - kaže dr Parbu.

Većem riziku su izložene žene koje idu u salone gde se alat ne čisti dobro, a dr Parbu savetuje i da oni koji nadograde trepavice čiste medicinskim rastvorima na bazi čajevca. Demodeks takođe može da se javi ako ne skidate šminku regularno, zato vodite računa!

#trepavice

'