separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Pazite kakvu kremu za sunčanje kupujete – možete ozbiljno oštetiti vašu kožu


Odmor, plaža, sunce i... sunčanje.


Pre nego što zatvorite svoj kofer i krenete na željeni odmor, proverite da li vaša omiljena krema ne šteti vašoj koži. 

Nega kože u letnjoj sezoni treba značajno da se razlikuje od one koju koristite drugim danima u toku godine. Važno je zapamtiti da je, kada odmarate na suncu, vaša koža često izložena raznim vrstama iritacija. Vrući sunčevi zraci u kombinaciji sa nekim sastojcima u kozmetici mogu stvoriti smrtonosnu mešavinu. 

Retinol i vitamin C  

Vitamin C, retinol i sunce su rizična kombinacija. Imaju piling efekat koji može dovesti do iritacije kože i gubitka boje tokom sunčanja. Štaviše, voćne kiseline, koje spadaju u grupu najpopularnijih supstanci koje se nalaze u kozmetici, zbog netolerancije intenzivnog izlaganja suncu, mogu izazvati upalne reakcije na koži, kao što su svrab ili pegice. Najmanje iritirajući oblik retinola je tzv. retinaldehid. Ako ga nađete u sastavu svoje omiljene kreme - lako ćete je poneti sa sobom na odmor.  

Alkohol i druga foto otrovna jedinjenja  

Većina nas voli senzualne mirise krema i balzama ili zavodljivu aromu eteričnih ulja. Nažalost - leti je bolje posegnuti za nepatentnom kozmetikom. Zašto? Sveži balzami, parfemi ili losioni sadrže foto-toksične supstance koje, kada su izložene suncu, mogu izazvati preteranu osetljivost i diskoloraciju kože. Kreme i druga kozmetika koja sadrži alkohol reaguje slično. Iz tog razloga je sigurnije koristiti dezinfekciona sredstva koja se koriste za dezinfekciju rana i proizvode protiv akni uveče pre spavanja, a ne pred izlazak na sunce.  

Kancerogene supstance u specijalizovanim kremama za sunčanje  

Iako UV filteri koji se nalaze u specijalizovanim kremama za sunčanje štite našu kožu od prekomernog izlaganja sunčevoj svetlosti, ona takođe sadrže brojne toksične materije opasne po zdravlje i stanje naše kože. Brojne hemikalije, parabeni, hemijski rastvarači i naftna ulja su samo deo njih. Oni izazivaju rast ćelija raka i blokiraju formiranje vitamina D. Čuvajte se kozmetike, koja sadrži supstance sa čudnim, nerazumljivim imenima kao što su metil, propil, etil, butil, itd. i koristite prirodne kreme organskog porekla.    

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti