AKTUELNO

Mozak različitih ljudi različito reaguje na hranu, zbog čega je nekome zaista teško da se odupre želji da pojede, recimo, celu čokoladu.

NA slatkiše smo slabi gotovo svi. Zanos ili, u manjoj meri, ravnodušnost prema poslasticama zavisi od određenih moždanih funkcija. U zavisnosti od aktivnosti centra odgovornog za osećanje zadovoljstva, jedni reaguju i na sliku čokolade, dok drugi potpuno ravnodušno prolaze pored nje ne primećujući je, objašnjavaju bromatolozi koji se bave naukom o hrani.

Mozak različitih ljudi različito reaguje na hranu, zbog čega je nekome zaista teško da se odupre želji da pojede, recimo, celu čokoladu. Drugačije reaguju i ako čokoladu vide samo na slici ili ako osete njen ukus.

Foto: Pixabay.com

Osobama koje ne reaguju na sliku potreban je dodatni stimulans, odnosno da čokoladu i probaju. Takvo ponašanje pokazuje da je njihov centar u mozgu odgovoran za osećanje zadovoljstva manje aktivan, u poređenju sa osobama koje bez slatkiša gotovo ne mogu.

#Mozak

#čokolada

'