AKTUELNO

Odlazak Milene Dravić rastužio je ljude u Upravi festivala u Jagodini, ali i sve Jagodince koji su je gledali na "Danima komedije" u ovom gradu.

Dobitnica nagrade "Zlatni ćuran" 2012. za životno delo, Milena Dravić je bila zaštitni znak glumačke profesije i najomiljeniji glumački lik u velikoj Jugoslaviji, izjavio je Tanjugu Dobrica Milićević, umetnički direktor "Dana komedije".

- Iza nje stoje antologijske uloge - rekao je Milićević.

Podsetio je da je ove godine u okviru pratećeg programa festivala, 24. marta u Narodnoj biblioteci "Radoslav Nikčević" u Jagodini promovisana monografija i prikazan dokumentarni film o Mileni Dravić.

Glumica nije prisustovala tom događaju, ali je poslala pismo u kome je napisala: "Volela bih da sam sa vama, ali nisam trenutno u mogućnosti. Biće sve dobro, nadam se, da ćemo se, verujem, ponovo sresti".

U pismu, koje je pročitano na promociji i koje je pozdravljeno dugim aplauzom, pri čemu su učesnici promocije stajali, bilo je i suza, a Dravić je napisala:

- Vežu me lepa sećanja za ovaj festival, a "ćuran mi je posebno draga nagrada, između ostalog jer je za komediju. Možda bih slobodno mogla reći, najozbiljnije, njeno visočanstvo, komediju, žanr kome sam posvetila dobar deo karijere. Skretala sam na to pažnju, a skretaću i dalje. Ozbiljan je to žanr, žestok i dubok, čak uzvišen - napisala je Milena tada.

- Najlepše, u pravoj komediji jeste - pobeda života - zaključila je velika glumica.

Dravić je na "Danima komedije" koje se u Jagodini tradicionalno održavaju od 1972. godine, od 20. do 27. marta, tri puta nagrađena za glumu statuetom "ćuran": 1987. godine za ulogu "Ljubičice" u predstavi "Ptic i Ptica" Slobodana Stojanovića, u režiji Dejana Mijača i u izvođenju Zvazdara teatar.

Za ulogu gospođe Šmit u predstavi "Ćelava pevačica", režija Jagoš Marković u izvođenju Kreuševačkog pozorišta 1998. godine, i 2011. godine za ulogu Mod u predstavi Kolina Higinsa "Harold i Mod", režija Milan Karadžić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

#Komedija

#Milena Dravić

#glumica

'