AKTUELNO

Glumila je u više od 70 filmova.

Holivudska glumica Za Za Gabor preminula je u 99 godini života, javlja Bi-Bi-Si pozivajući se na njenog portparola.

Poslednjih nekoliko godina, zdravlje Gaborove je bilo ozbiljno narušeno, a 2002. godine, doživela je tešku saobraćajnu nesreću, koja ju je ostavila delimično paralisanom. A kasnije, zbog komplikacija, glumici su lekari amputirali povređenu nogu.

Foto: Printscreen Youtube

Kako je prenosi BBC, legendarna glumica je umrla od posledica srčanog udara, samo dva meseca pre 100. rođendana.

Za Za Gabor je rođena u Mađarskoj, a emigrirala je u SAD tokom Drugog svetskog rata. Holivudski debi imala je 1952. godine.

Igrala je sporedne uloge u nekoliko TV-serija, pre nego što je potpisala ugovor sa Metro-Goldvin-Mejerom i dobila prvu filmsku ulogu u mjuziklu Lovely to Look at 1952.

Iste godine glumila je u komediji "Nismo venčani" i u drami "Mulen Ruž" - svom najpoznatijem filmu. Već tada je dostigla vrhunac u karijeri, jer iako je nastavila da dobija brojne ponude, bile su to manje ili sporedne uloge.

Foto: Printscreen Youtube

Za nju se govorilo da je personifikovan glamur, da je uletela u visoko društvo kao da je pala sa neba. Gaborova je vodila život tipične holivudske zvezde - glamurozan i skandalozan.

Foto: Tanjug

Od sedamdesetih pa do kraja devedesetih kada se povukla, pojavljivala se na filmovima i u serijama, igrajući ili parodirajući sebe, kao ekscentričnu, platinastu holivudsku zavodnicu iz pedesetih.Za za je 1958. dobila je nagradu Zlatni globus za posebno dostignuće, a 1960. svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Udavala se devet puta. Prvog muža je imala sa 20 godina a poslednji put se venčala kada je imala skoro 70 godina.

S. M.

#Smrt

#Tuga

#glumica

'