separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Radulović, Macuev, Simović, Rahlin... na Boljšoj festivalu


Svetski poznati violinisti Nemanja Radulović, Julijan Rahlin i Roman Simovič, proslavljeni pijanista Denis Macuev i drugi nastupiće u programima Festivala ruske muzike "Boljšoj" koji će uz podršku kompanije "Gasprom Njeft" biti održan od 14. do 17. jula na Mećavniku.


Kako je danas najavio osnivač festivala, slavni reditelj Emir Kusturica, festival će u 6. izdanju prvi put trajati četiri dana.

- Dakle, svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo - našalio se Kusturica i naveo će se 60 muzičkih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiti u veštini izvođenja ruske klasične muzike za nagrade festivala u dve starosne kategorije.

"Radujemo se dolasku talentovanih muzičara koje smo grupisali u dve kategorije: Od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina. Broj takmičare iz Rusije i Srbije je po prvi put izjednačen. O najboljima će odlučiti žiri koji čine Dražen Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozumi i profesor Zoran Komadina" kazao je Kusturica.

Slavni reditelj je kazao da će na otvaranju festivala nastupiti naš proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim orkestrom Double sens.

- Kod nas samo dolaze vrhunski umetnici, pa ćemo tako ugostiti po nekima najboljeg pijanistu današnjice Denisa Macueva. Violinista Roman Simović će nastupiti sa orkestrom Baljšoj festivala pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Julijan Rahlin je jedan od najboljih vilolinista sveta i on će nastupiti sa specijalno formiranim sekstetom Baljšoj festivala.Takođe baletski igrač Konstantin Kostjukov ukrasiće svojim nastupom otvaranje festivala - kazao je Kusturica.

On je napomenuo da će kao posebni gosti festivala nastupiti Kamerni orkestar škole muzičkih talenata iz Chuprije u čast obeležavanja jubileja: 50 godina od osnivanja ove jednistvene škole.

- Američki gitarista Geri Lukas takođe gost festivala. On će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film 'Ssahovska groznica' Vsevoloda Pudovkina - kazao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, specijalno iznenađenja za sve učesnike i goste festivala biće koncert grupe "Leb i sol" na zatvaranju ovog prvorazrednog muzičkog događaja.

- Dolaze nam sjajni muzičari i biće zanimljivo kada se za vreme koncerata oglase medvedi, vukovi, lisice...Sve životinje koje okružuju Mećavnik. Verovatno je ovo jedini festival na svetu sa tako velikom koncentracijom vrhunskih umetnika sa idejom da se ta iskustva razmene sa mladima u ekološkom ambijentu. Naravno i naših 90 medveda čuće sjajnu muziku - kazao je Kusturica.

Govoreći o izuzetnoj posećenosti sinoćenjeg koncerta Beogradske filharmonije na otvorenom, Kusturica je istakao da su ljudi koji žive u Srbiji uvičeni u prljave igre rijalitija, a da se pokazalo da kvalitetni programi iz kulture itekako imaju publiku.

- Kulturna politika Srbije je najvećim svojim delom tržišna, a treba da bude projektovana jer male države ne mogu da se 'tuku' na tržištu. Sinoć se potvrdilo da kvalitetni programi iz kulture itekako imaju publiku - kazao je Kusturica.

Priznati reditelj, koji je i fudbalski znalac, komentarisao je i događanja na aktuelnom Svetskom prvenstvu u fudbalu koje se održava u Rusiji.

- Hrvatski igrači mogu da slave pobedu iz hitove Tompsona i izgovaraju najružnije reči o nama u svojoj katarzičnoj pobedi, dok naši žive u dilemi koju pesmu mogu da zapevaju. U takvoj situaciji se postaje narod, a sve manje nacija. Neophodno je objedinjavati naciju u meri u kojoj ona to zaslužuje, da bi naša fudbalska reprezentacija disala u istoj partituri. Pravimo se velikodušniji nego što to možemo da dozvolimo sebi - smatra on.

Meč Srbija-Ssvajcerska, Kusturica je video iz posebnog ugla.

- To je stara priča koliko i Napolenova ideja da se razjedinjuju Sloveni i Albanci. Ta utakmica je bila prikaz te geostrateške šeme. Sudija koji je delio pravdu na meču Srbija - Ssvajcarska nije zaslužio da sudi ni meč Kremna - Mokra Gora. Sudije nam nikada nisu bile naklonjene. Da nam je sudio penal, ne bi gledali tog orla kako leti - kazao je Kustirica.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti