AKTUELNO

Treću godinu za redom Arhiv Srbije priređuje izložbe posvećene godišnjicama života ili smrti istaknutih srpskih stvaralaca.

U Arhivu Srbije danas će dodeljene nagrade "Zlatna arhiva" Fondacije Aleksandra Arnautovića i Godišnja nagrada Đurđa I. Jelenića i otvorene izložbe "Kultura Srba u Trstu 1751-1914" i "Podsećanja".

Nagrade će biti dodeljene povodom Dana arhiva Srbije.

Dve ravnopravne nagrade "Zlatna arhiva", koje se dodeljuju zaslužnim arhivistima, za 2016. godinu pripale su Miloljubu Arsiću, arhivskom savetniku Istorijskog arhiva Kraljevo i Vesni Bašić, višem arhivisti Arhiva Vojvodine.

Nagrada Đurđa I. Jelenića za naučni rad iz oblasti arhivistike i istoriografije, objavljen 2016. godine, pisan pretežno na osnovu arhivske građe koja se čuva u arhivima u Srbiji, ravnopravno je dodeljena Zoranu Stevanoviću i Vesni Bašić koji su priredili knjigu "Put dokumenta.

Metode i rezultati istraživanja vremena nastanka najstarijih arhivskih dokumenata u Arhivu Vojvodine" i dr Miomiru Gataloviću za monografiju "Kosovo i Metohija u državnoj politici Jugoslavije 1958-1965".

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvoriće izložbu "Kultura Srba u Trstu 1751-1914", a o izložbi će govoriti episkop austrijsko-švajcarski Andrej, prof. dr Anika Skovran, Zlatimir Selaković, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

Izložba je rezultat dugogodišnje saradnje Arhiva Srbije, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i ustanova kulture grada Trsta, a nastala je na osnovu rada stručnjaka Arhiva Srbije na zaštiti i istraživanju arhivske građe Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

I. P.

#Arhiv Srbije

#Izložba

#kultura

'