separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

DR NELE POVODOM OBJAVLJIVANJA ROMANA: Ovo sam želeo da uradim poslednjih 25 godina (VIDEO)


Dr Nele Karajlić je ekskluzivno je u Novom jutru predstavio svoj roman koji nosi naziv „Solunska 28“.


Dr Nele Karajlić je rekao da je knjiga izašla iz „pekare“ i da je njemu najvažnije da je uspeo da uradi nešto što je želeo da uradi poslednjih 25 godina.

- Obično se ljudi pitaju zašto se knjiga zove „Solunska 28“. Kada sam došao u Beograd 1992., nisam imao pojma da je moj pradeda napravio tu kuću. Kada sam otišao i video tu kuću, i kada sam od mojih predaka čuo čitavu tu priču, odlučio sam da to stavim na papir i mislim da je istorija te kuće, koja počinje krajem 19. veka zaslužila ovakav tretman – objasnio je Nele.

On je dodao mu je važno to koliko je jedna porodica koja je živela u toj kući delila sudbinu sa gradom u kom je ta kuća sagrađena.

Autor: Printscreen

- Naravno, u ovoj prvoj knjizi ja nisam imao šansi da ispričam celu priču do kraja. Biće još dve. Ova knjiga se zove „O novcu i strastima“ i priča u njoj završava 1918. godine. Sama baza knjige je ispričana priča o jednoj porodici i ta priča je naravno morala da bude fiktivna, ali ima dosta likova koji su tu sa početka 20. veka istorijske ličnosti – kazao je Nele.

Kako kaže, vreme knjige je kraj 19. i početak 20. veka, a taj period je bio veoma turbulentan.

- Prelaz sa jedne dinastije na drugu, početak prvog pravog bogaćenja, carinski rat koji smo imali sa Austrijom, sve do Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. U pisanju knjige sam konsultovao stručnu literaturu i ja sam istoričar ameter – istakao je Nele.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti