AKTUELNO

Kako je Siniša Mali podsetio, ova manifestacija obnovljena je u aprilu 2016. godine, i dodao da je prošle godine predstavljeno 11 novih dečjih pesama, a ove godine ih je 13.

Muzički festival Dečje beogradsko proleće, na kojem poznati glumci i pevači izvode 13 novih dečjih pesama, održava se večeras u Dečjem kulturnom centru Beograda (DKC). Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je Dečje beogradsko proleće jedna od naših najlepših manifestacija.

- Puno mi je srce kad vidim ovoliko mališana koji se smeju, raduju, vesele, lepo provode vreme, druže se i odrastaju uz neke nove lepe dečje pesme. Sećam se svoje generacije, vremena koje smo provodili ovde u Kulturnom centru, slušali pesme koje pamtimo i dan danas - rekao je Mali pre početka festivala.

Foto: Grad Beograd

Podsetio je da je manifestacija obnovljena u aprilu 2016. godine, i dodao da je prošle godine predstavljeno 11 novih dečjih pesama, a ove godine ih je 13.

- Najveće bogatstvo koje pamtim iz svog detinjstva je ovaj Dečji kulturni centar i pesme koje su nas nosile da budemo bolji i uspešniji ljudi. Naša deca ponovo imaju tu mogućnost u ovom obnovljenom centru, na obnovljenoj manifestaciji - rekao je Mali.

Istakao je da je Dečji kulturni centar obnovljen prošle godine, a pre toga i Pionirski grad, koji su vraćeni deci.

Foto: Grad Beograd

- To su simboli srećnog detinjstva za mene, uz koje sam odrastao, a nadam se da će za nove generacije to biti i simboli njihovog srećnog detinjstva - poručio je Mali.

Muzički festival osnovio je Dečji kulturni centar Beograd davne 1972. godine, u cilju razvijanja kulturnih potreba i vrednosti kod dece i mladih, a manifestacija je obnovljena u aprilu 2016. godine. Kada je osnovan, festival je bio prvi tog žanra u tadašnjoj Jugoslaviji.

Cilj manifestacije sa bogatom tradicijom je stvaranje novih pesama i usmeravanje dece i roditelja na pažljivo odabrane tekstove koji nose edukativne poruke, čime se doprinosi razvijanju kulturnih vrednosti kod dece i stvaranju navika da posećuju muzičke događaje visokog kvaliteta. Festival je večeras pesmom "Sloboda" otvorio Minja Subota, a numere izvode Sergej Cetković, Branko Kockica, Ivan Bosiljčić, Ivana Peters, Tijana Dapčević, Slobodan Boda Ninković, Svetislav Bule Goncić, Bojana Stamenov, Ivan Mihailović, Djorđe David i Dušica Novaković, Dejan Petrović Big Bend, Mari Mari, uz pratnju Hora DKCB i Hora Carolija.

Na tekstove legendarih pesnika za najmlađe - Ljubivoja Ršumovića, Slobodana Stanišića, Vladimira Andrića, Branka Stevanovića i drugih, muziku su komponovali Radoslav Graić, Vladimir Graić, Vojkan Borisavljević, Rade Radivojević, Aleksandar Lokner, Minja Subota, Dejan Petrović, Ivana Peters, Mari Mari, Rastko Aksentijević, Dejan Petković, Nena Leković i Ana Bocek.

#Siniša Mali

#deca

'