AKTUELNO

Pozicija srpske kulture u svetu, zajedno sa imidžom države, značajno se popravila u proteklih nekoliko godina, a postoje mere koje se mogu preduzeti za još bolji napredak.

Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike istakao je da je percepcija Srbije danas dobra i da je imidž Srbije znatno popravljen. Očekuje se, kako je istakao, veći razvoj srpske kulture i njena ekspanzija u svetu.

- Treba biti ofanzivan. Treba ulagati u kulturu Srbije, a posebno u film i televizijske produkcije – izjavio je Kojčić za TV Pink, podsećajući na uspehe koji su srpski reditelji i scenaristi postigli na prestižnim festivalima.

Foto: Tanjug

Kada je reč o udžbenicima Zavoda za udžbenike, on je rekao da su, prema važećem zakonu, škole same izabrale izdavače kada je reč o Bukvaru, a pojedini nastavnici su, kako je istako, korumpirani.

- Zavod za udžbenike je izgubio cenzus. Kada je korupcija u pitanju, tu ljudi biraju protiv svojih uverenja. Kultura je identitet i mi smo ono što predstavlja naša kultura. Zavod za udžbenike je, kako je ispalo, kompetentan za izdavanje udžbenika za nacionalne manjine, ali ne i za srpski jezik – rekao je Kojčić.

Pročitajte još: Pulska "Zlatna arena" otišla u ruke Nebojši Glogovcu, a za režiju Milošu Radoviću

Sadržaj udžbenika, kako je objasnio, ispunjava dva zahteva – u standardima je određenih kvaliteta i vodi se računa o identitetu i nacionalnom pismu – ćirilici.

- Postoji tendencija zapostavljanja ćirilice, na čemu treba da radimo. Treba da budemo praktični, ali i da potvrdimo ono gde jesmo superiorni, u našem bogatom nasleđu – rekao je Kojčić.

#Srbija

#knjiga

#kultura

'