AKTUELNO

U Narodnoj biblioteci "Radislav Nikčević" u Jagodini promovisana je knjiga "Uvod u dositejologiju" prof. dr Predraga Jašovića.

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava u Narodnoj biblioteci "Radislav Nikčević" u Jagodini promovisana je knjiga "Uvod u dositejologiju" dr Predraga Jašovića, profesora na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Ovu knjigu Jašović je posvetio delima srpskog prosvetitelja i reformatora Dositeja Obradovića. Autor u ovoj knjizi ističe da od Dositeja "ne počinje samo nova srpska književnost već i brojne naučne discipline, od populacione politike do vojne strategije". Jašović zaključuje da sve balkanske zemlje od ovog reformatora uzimaju prosvetiteljstvo. Značaj Dositeja za srpski narod Jašović vidi i u njegovom zalaganju bratstvo Srba svih vera.

O neobičnom pojmu dositejologije kao novom načinu izučavanja autora čuvenog dela "Život i priključenija" govorio je profesor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu dr Saša Radovanović. Radovanović je, izučavajući dostignuća Dositeja Obradovića, istakao da je on radio još u vreme "hajdučke, bundžijske, ali i neobrazovane Srbije".

#Dositej Obradović

#Predrag Jašović

#Svetski dan knjige i autorskih prava

'