AKTUELNO

Napustio nas je ledendarni dečji pisac, glumac i novinar. Raša Popov umro je u 84. godini. Njegova smrt rastužila je celu Srbiju, ali i građane u zemljama regiona.

Najveći broj ljudi pamti ga po serijalu "Fazoni i fore".

Raša Popov rođen je u Mokrinu 26. juna 1933. Srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvezda dečje televizijske emisije Fazoni i fore.

Popov je bio autor više desetina knjiga za decu i odrasle. Na studije je u Beograd došao 1952. godine. Završio je Filozofski fakultet. Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost.

Foto: Printscreen

Novinarsku karijeru je započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista "Mladost" od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda od 1964. do 1967. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine. Osim toga je bio lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977.

Popov je bio glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska od 1983. do 1985. godine. Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju "Vidovi fašizma“.

Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, neke od najpoznatijih su: "Radost saznanja", "Fazoni i fore", "Varošarije", "U snu san", "Šešir bez dna". Bio je kolumnista dnevnih novina Politika i uglavnom se bavio društvenim temama. Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, imaju sina Bojana i ćerku Dijanu. Dobitnik je nagrade "Dositej Obradović" za 2015. godinu.

Nekoliko meseci pre smrti gostovao je u Jutarnjem programu TV Pink.

#Raša Popov

#Smrt

'