AKTUELNO

Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan.

"Muzika – most prijateljstva među narodima (Beograd – Jerusalim)" naziv je gala koncerta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, koji će biti održan u nedelju, 29. januara.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, vredan muzički događaj beogradskoj publici daruje Josef Žamboki, ljubitelj umetnosti, poznati inženjer iz Tel Aviva, što nije slučajno.

Josef Žamboki i njegova setra Ruža pre sedamdeset šest godina bili su poslednja jevrejska deca na Dorćolu koju je obućar Pal Žamboki, privremeno prevodilac u Gestapou, uspeo da spase i odvede u rodnu Kanjižu, dok su njihovi roditelji i čitava familija tragično stradali u logoru Staro sajmište.

U znak sećanja na sve postradale u Holokaustu, Josef Žamboki, koji se šezdesetih godina sa suprugom Rut odselio u Izrael i tamo ostvario zavidnu karijeru, Beogradu i Srbiji daruje koncerte umetničke muzike svakog januara.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 27. januar (dan oslobođenja Aušvica) Međunarodnim danom sećanja na žrtve Holokausta.

I. P.

#Holokaust

#Kolarac

#koncert

#žrtve

'