AKTUELNO

Mogućnost da srpska publika vidi jednu izuzetnu nacionalnu izložbu, od evropskog i svetskog značaja, kakva je “Na putu oko sveta”. Umetnost iz Nemačke.

Umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas, prema rečima Vladana Vukosavljevića, ministra kulture i informisanja, predstavlja prvorazredni kulturni i umetnički doživljaj. Otvarajući sinoć ovu postavku, kao prvo veliko međunarodno gostovanje u obnovnjenom zdanju Muzeja savremene umetnosti, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, i v. d. direktora MSU Slobodana Nakarade, Vukosavljević, je između ostalog, rekao:

Foto: Tanjug

- Pažljivim odabirom koji hronološki prati sve najznačajnije društvene, političke i umetničke događaje, ova izložba pruža sveobuhvatni uvid i nov pogled, ne samo u umetničke tokove i pravce razvoja, već posredno i u istoriju i kulturu obe Nemačke, čije su scene nastavile da se razvijaju i sarađuju - istakao je Vukosavljević, dodajući da su na postavci zastupljena neka od najvećih imena svetske umetnosti: Gerhard Rihter, Jozef Bojs, Andreas Gurski, Tomas Ruf, ali i drugi. On je podsetio i na Bojsovo gostovanje u Beogradskom SKC-u, 1974, u jeku konstituisanja neoavangradne scene u srpskoj umetnosti.

- Umetnost i kultura bile su glavne spone između Srbije i Nemačke, kako u dobrim, tako i u teškim vremenima - naglasio je ambasador Šib.

- U beogradskom MSU ovo je 29. postavka savremene nemačke umetnosti - dodao je nemački diplomata.

Foto: Tanjug

Selekcija kustosa Matijasa Fligea i Matijasa Vincena, kako je rekao, je reprezentativni odabir dela savremene umetnosti - slika, skulptura, fotografija, video-instalacija. Neka su dela apstraktna, poput Rihterovog, dok druga zauzimaju jasne stavove o političkim, društvenim i feminističkim pitanjima.

Prema rečima Slobodana Nakarade, direktora MSU, ova obimna izložba, orgnizovana u saradnji sa Gete institutom obuhvata više od 300 radova, oko stotinu umetnika.

#Nemačka

#Srbija

'