AKTUELNO

Napadač je oko jedan sat posle ponoći upao u elitni klub na obali Bosfora, u kojem je bilo oko 600 gostiju.

Islamska država (IS) juče je preuzela odgovornost za krvavi napad na noćni klub „Reina“ u Istanbulu, gde je u novogodišnjoj noći ubijeno 39, a ranjeno 69 osoba.

Napadač je oko jedan sat posle ponoći upao u elitni klub na obali Bosfora, u kojem je bilo oko 600 gostiju, i nasumično pucao iz „kalašnjikova“.

Iskoristio je haos i paniku koji su nastali i uspeo da pobegne.

- Herojski vojnik kalifata napao je jedan od najpoznatijih noćnih klubova u kojem hrišćani slave njihov bogohulni praznik - saopštio je IS.

Na društvenim mrežama ubrzo su se pojavile i prve fotografije iz diskoteke smrti. Na njima su tela žrtava, dok se pod i ne vidi od krvi i sve liči na klanicu, a ne klub.

U Istanbulu je privedeno osam osoba osumnjičenih za veze sa napadom i one su juče bile na ispitivanju.

Policija je sinoć otkrila novu fotografiju teroriste iz „Reine“, a na njoj se dosad najjasnije vidi lice napadača. Fotografija je iz snimka sigurnosne kamere. U Istanbulu je sinoć pokrenuta opsežna operacija uz helikopter, ali niko nije uhapšen. Operacija je bila u kvartu Zejtinburnu, odakle je navodno napadač taksijem otišao u „Reinu“.

Prema informacijama turske Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT), moguće je da je napadač deo iste ćelije IS koja je napala aerodrom „Ataturk“ u junu 2016. Hurijet dejli njuz navodi i da je MIT 19. decembra primio obaveštajne podatke o mogućnosti npada IS u Turskoj tokom novogodišnje noći, kao i da je ta agencija od 28. do 31. decembra privela 63 osobe osumnjičene za pripadnost IS.

Turski mediji tvrde DOŠAO IZ UZBEKISTANA ILI KIRGISTANA?

Turski mediji su objavili da se sumnja da je napadač došao iz Uzbekistana ili Kirgistana. Informaciju su objavili Hurijet i Karar, pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore. Tim povodom oglasilo se ministarstvo spoljnih poslova Kirgistana, navodeći da ispituje navode turskih medija.- Naložili smo konzulu u Istanbulu da ispita navode koji su se pojavili - navela je portparolka MSP Ajmkan Kulukejeva.

Na aerodromu u Antaliji, popularnom turističkom mestu, juče je paniku izazvao jedan Sirijac pretnjom da će se razneti bombom uz„Alahu ekber“, ali je odmah uhapšen.

Svega nekoliko sati posle napada u Istanbulu turski ratni avioni gađali su niz ciljeva IS u Siriji, a priključili su im se i ruski borbeni avioni.

J. Stanković

#Istanbul

#Masakar

#Terorizam

#Turska

'