AKTUELNO

U Železničkom muzeju lokomotiva i strugova u Beogradu vandali su napravili haos. Uništeni su predmeti neprocenjive vrednosti

U Železnički muzej lokomotiva i strugova u Beogradu, upali su vandali i uništili eksponate od neprocenjive vrednosti.

Železnički muzej ima svoje prostorije u blizini Nemanjine ulice, tamo im je izložbeni prostor, a ovde su neki od najvrednijih eksponata koji čekaju da bude napravljen neki veći izložbeni prostor na kome bi mogli da budu izloženi.

Kako saznajemo tokom prethodnih petnaestak dana vandali, ili bolje rečeno dobro organizovana banda lopova, bili i odsekli su komade lokomotiva i još nekih vozila koja ovde postoje.

- Šteta je neprocenjiva, uništena je najstarija lokomotiva koju je Srbija imala, jedna od najstarijih na Balkanu. Takozvana „Pulska“ lokomotiva, jer je došla iz Pulskog arsenala. Ona je iz 1864. godine, interesantno je da ima ove drvene pakne što je retkost. Generacije pre mene su čuvale ovu lokomotivu, ovaj depo je bio zaključan. Oni su doneli mašine za sečenje i odsekli ložište od bakra, poskidane su cevi za visoki pritisak - rekao je Nemanja Vojčić, direktor Železničkog muzeja.

Foto: TvPink Printscreen

Vojčić ističe i da su obavestili nadležne organe i da se sada čeka njihova reakcija i potraga za počiniocima.

- Strašno, u centru grada, pod ključem, da vi ne uspete ovako nešto da očuvate - dodaje Vojčić.

Železnički muzej u Beogradu, inače, osnovan je 1. februara 1950. u sastavu nekadašnjeg Ministarstva železnica Federativne narodne republike Jugoslavije, a prva stalna postavka otvorena je 30. aprila 1953. godine, pod nazivom "Kroz istoriju Jugoslovenskih železnica".

Osim stalne postavke, u Muzeju se nalazi i izložbena galerija, biblioteka i arhiv.

#Beograd

#Krađa

#muzej

'