AKTUELNO

Nenad Šipka govorio je o poznatim informacijama iz optužnice protiv Marjanovića i istakao da postoji nelogičnost u vezi sa iskazom male Jasne.

Forenzičar Nenad Šipka najavio je tužbu protiv Veljka Delibašića, branioca Zorana Marjanovića, zbog uvrede koju je izneo u “Novom jutru”.

- Naime, 13. 07. kada je gostovao kod vas naveo je da nisam nikakav forenzičar, da moja firma nema veze sa strukom i naukomi posprdno se izrazio o forenzičkoj 3D rekonstrukciji - kaže Šipka.

On je pokazao članak u knjizi od 2016. godine koji se bavi forenzičkom 3D rekonstrukcijom, a koja je na našim prostorima prvi put spomenuta upravo tu.

Foto: TV Pink

- Bjelica slovi u Beogradu za vrsnog advokata a ovakvo elementarno nepoznavanje prava veliki je problem za njegove klijente - kaže Šipka.

Pokazao je i presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske iz 2015. godine na koju osuđenik podnosi zahtev za obnovu pozivajući se na mišljenje veštaka forenzičke 3D rekonstrukcije.

- 3D rekonstrukcija prihvaćena je kao novi dokaz, pa se opet ušlo u obnovu postupka - kaže Šipka.

Pokazao je i rešenje Centra za forenzička ispitivanja od APR-a, koje je pod istom šifrom pod kojom radi Delibašić, a na prvom mestu nalaze se advokatske usluge.

- CFI je regularno upisan u APR tako da će Delibašić na sudu da dokazuje da ja nisam forenzičar - kaže Šipka.

Izjava Zorana Marjanovića ne odgovara materijalnim tragovima

Pravni zastupnik porodice Krsmanović advokat Predrag Savić kaže da je Teodori Krsmanović ukinut status oštećene na insistiranje odbrane. Advokat ističe da će tražiti da raspravno veće opet prizna status oštećebe Teodori, kao i Teodorinom i Jeleninom dedi Miloradu koji živi u Raškoj.

- Sudska praksa je neujednačena. Imamo neke šanse da uspemo u ovome i sve zavisi od odluke suda - kaže Savić za Pink, dodajući da je trenutno oštećena samo mala Jana.

Foto: TV Pink

Šipka je najavio privremeno povlačenje iz slučaja Jelena Krsmanović-Marjanović, budući da Teodora nema status oštećene i Tužilaštvo nije želelo saradnju sa CFI.

- Ukazivali smo sve vreme na nelogičnosti u optužnici. Govorio sam da će Zoran Marjanović moći ovog leta da gleda prospekte i bira gde će na more, i bio sam u pravu - kaže Šipka.

On ističe da advokati odbrane zloupotrebljavaju jednu informaciju, odnosno, ističe da nije bilo veštačenja o tome da li mala Jana govori istinu, nego da li je dete sposobno da da iskaz. Dakle, sudski psihijatri i psiholozi ne vrše sudsku analizu činjeničnog stanja, nego procenjuju psihičku sposobnost osobe za učestvovanje u postupku. Već sam bio rekao, imamo 3 faktora: iskaz Zorana Marjanovića, iskaz male Jane i podatke o baznim stanicama. Te tri stvari nisu povezane. Ukoliko je istinit iskaz male Jane da se nije odvajala od oca, bazne stanice onda pokazuju da je dete od pet godina rastojanje od 1.130 metara trebalo da pređe za osam minuta, što je fizički nemoguće. Imamo informacije da je nova optužnica dopunjena baš tim detaljem vezano za bazne stanice i odatle malo i gnev advokata odbrane koji su napali mene i moju firmi da smo nestručni - kaže Šipka za “Novo jutro”.

Ističe da i dalje stoji iza prvobitnog stave da izjava Zorana Marjanovića ne odgovara materijalnim tragovima.

Pesma za Jelenu

Teodora Krsmanović zamolila je Šipku da snimi pesmu za njenu pokojnu sestru. Pesmu je snimio u studiju Teodorinog i Jeleninog prijatelja.

- Imao sam nekad svoj orkestar, svirali smo tamburicu i često smo nastupali. Teodoru je ova pesma jako dotakla. Sa ponosom smo posvetili ovu pesmu Jeleni i prihvatio sam rizik jer sam znao da će biti mnogo napada na mene - kaže Šipka.

#Zoran Marjanović

#optužnica

'