AKTUELNO

Carinici su u ispostavi Pošte Beograd, u pošiljci za Toronto, pronašli tri metalna novčića za koja se sumnja da su antikviteti, saopštila je danas Uprava carine.

Kovanice su pronađene 3. aprila u pošiljci koju je Pančevac poslao muškarcu u Torontu. Kako bi mogle biti od kulturne, istorijske ili arheološke vrednosti, kovanice su predate nadležnoj službi na procenu.Interesantno je da je isti pošiljalac, koji je očigledno pasionirani numizmatičar, pre dve nedelje u pošiljci adresiranoj na osobu u Kataru nameravao da pošalje još jedan novčić sa ugraviranim brojem 1807. Sumnja se da je u pitanju godina, te da se radi o kovanici iz 19. veka.

Kako je navedeno, pznato je da lokalitete širom Srbije prekopavaju i razaraju lovci na blago i trgovci starinama, pa vredni antikvitetni predmeti neretko završavaju na aukcijama na Zapadu, gde se prodaju po ceni ni izbliza odgovarajućoj stvarnoj vrednosti i značaju koji imaju za istoriju i arheologiju.

Poslednja brana za odliv vrednog kulturnog nasleđa je upravo rad carinske službe, koja na samoj granici može da spreči da ono napusti zemlju. "Na sreću, zahvaljujući bogatom iskustvu, znanju i opremljenosti, carinska služba Srbije predstavlja značajnu prepreku za krijumčare svih vrsta, pa i za one koji pokušavaju da profitiraju od šverca antikviteta", navedeno je u saopštenju.

#antikvitet

#Šverc

'