AKTUELNO

U spektakularnoj akciji policije, nazvanom Belvedere, među uhapšenima našao se i jedan fudbaler koji je označen kao vođe ove kriminalne narko grupe, rekao je za Novo jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, urednik u Informeru Vladimir Tomković.

U ovoj akciji je pretreseno 12 lokcija na teritoriji Beograda, Novog Sada, Niša, Leskovca i Sremske Mitrovice, a zaplenjeno je 142 kilograma amfetamina, 6 kilograma marihuane, 2 litre kiseline, 2 vagice za precizno merenje, 2 vakum prese, 2 pištolja, oko 50 hiljada evra i nekoliko automobila.

Tomković je rekao da to što se jedan fudbaler našao u ovakvoj jednoj organizaciji i priči nije preveliko iznenađenje. Dodaje da smo imali dosta primera da su fudbaleri uključeni na ovaj način u mafiju, u šverc droge.

- Verovatno postoji mnogo razloga za to i moguće da bi stručnjaci iz različitih oblasti mogli da daju odgovor zašto je to tako i da tumače na razne načine. Jedan od razloga je verovatno taj što su ljudi sa one strane zakona uvek bliski sportu, posebno fudbalu, gde se, narodski rečeno, vrti najveća lova – rekao je Tomković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, oni vrbuju određene pojedince za koje smatraju da mogu sa njima da manipulišu i da su pogodni za ovakve stvari.

- Procena je da na svakog uspešnog fudbalera postoji na stotine ili hiljade neuspešnih. Njima je potrebna pomoć da shvate da neće svi biti Ronaldo, Mesi i slično, i onda pribegavaju nekom lakom načinu da dođu do novca i tada su najranjiviji i najpodložniji manipulacijama i tako dolazi do vrbovanja u kriminalne miljee – rekao je Tomković.

Bivši načelnik BIA-e, advokat Radiša Roskić, rekao je da zakon ne pravi razliku kada su organizovane kriminalne grupe, a ko je organizator pokazaće istraga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zaprećene kazne za organizovani plasman droge je najmanje 10 godina zatvora. Za sada su svi osumnjičeni dok istraga ne pokaže gde su dokazi i kako će se završiti ceo slučaj – rekao je Roskić.

Bivši upravnik MUP-a Blaža Marković, rekao je da su sportisti uvek bili ti na koje policija neće da sumnja i tako su lakše prolazili.

- Kod ovog fudbalera je pronađeno 150 kilograma, on je više otrovao dece nego neke ubice i tu sam uvek za najstrožije kazne. Pošto je on strani državljanin verovatno će mu se suditi u Austriji. Srbija je jedna od zemlji koja je zatvorena i mnogi padnu na prelazima – rekao je Marković.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomković je rekao da je ovaj fudbaler proveo celu svoju karijeru u nekim nižim klubovima u Austriji i verovatno to i jeste razlog za ovaj potez.

Dodaje da ipak nije retko bilo da su i neki poznati sportisti ulazili u isti biznis.

Autor: