AKTUELNO

Roditelji ubijene Danke Ilić dali su juče iskaz u vidu svedoka u VJT u Zaječaru, dok su osumnjičeni za ubistvo prisustvovali njihovom davanju iskaza. Pored roditelja saslušani su i članovi porodice, komšije, prijatelji. Dankino telo još uvek nije pronađeno.

Dr Radoslav Radosavljević, veštak i patolog, kaže da je ovo kompletno atipičan slučaj, jer se obično nađe telo, pa se traga za ubicama.

- Ovde imamo da postoje osobe osumnjičene za krivično delo, kojima se na teret stavlja najteže krivično delo, ali nemamo telo - kazao je Radosavljević za Novo jutro TV Pink.

Kako je rekao, prema podacima koje posedujemo, pronađeni su tragovi na osnovu kojih može da se uradi DNK profil, koji je neprikosnoven što se tiče identifikacije.

Foto: TV Pink Printscreen

- DNK je značajan zato što od jedne molekule DNK-a možemo dobiti pet milijardi molekula, s tim da to traje nekoliko sati. Apsolutno je pouzdan podatak - naveo je Radosavljević.

Upitan šta bi telo posle ovoliko vremena moglo da otkrije, kaže da to zavisi od toga kako bi telo bilo pronađeno, da li celo ili u delovima.

- Ukoliko se nađe više delova, ili nekoliko, mi možemo da uradimo forenzičku obdukciju koja može da utvrdi uzrok smrti i način izvršenja dela, ali i približno vreme smrti - naveo je Radosavljević.

Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost, kazao je da ako je istina da su osumnjičeni počinili ovo gnusno delo i ako se dokaže tačnost svih navoda, smatram da je smrtna kazna jedna vrsta nagrade.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da bi svako ko ima trunku empatije morao to da doživi kao jedan težak teret sa kojim je teško živeti - naveo je Antonović i dodao:

Ovde stvarno imamo otežavajuću okolnost, a to je nepostojanje tela kao krucijalnog dokaza i to Tužilaštvu mnogo toga otežava.

Kako je objasnio, suštinski problem je što oni mogu u svakom trenutku svoj iskaz da opozovu ili kažu da su ga dali pod određenim prinudnim okolnostima.

- Mi u istrazi moramo imati jasne dokaze, kao što je DNK trag - naveo je Antonović.