AKTUELNO

Fudbalski trener u fudbalskoj školi „Zmaj“ u Zemunu ucenjivan je kompromitujućim snimcima od strane supružnika L.L. (29) i njegove supruge L.Z. (29) koji su saslušani u prostorijama Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Sumnja se da su oni u prethodnom periodu oštećenom upućivali pretnje po život i telo te oštećenog ucenjivali da će kompromitujući snimak na kom se on nalazi, poslati članovima njegove porodice.

Advokat Gordana Božilović Petrović kaže da je ovo pravi primer ucene i iznude.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su imovinska krivična dela, osnovna namera i cilj okirvljenog je da dođe do imovinske koristi - navela je Božilović Petrović i dodala da je u osnovnom obliku predviđena kazna do pet godina zatvora.

Međutim, istakla je ona, u odnosu na to koliko se povećava iznos imovinske koristi povećava se i visina kazne.

- Ako je do 450.000 kazna se povećava na osam godina, sledeća granica je 1,5 miliona dinara...reč o ozbiljnom krivičnom delu, za koje su predviđene i ozbiljne kazne - rekla je Božilović Petrović.

Mladen Radulović, urenik portala Kurir.rs, kaže da je reč o malom novcu - oko 400 evra, dok je telefon oko 1.000 evra...

- To su neki ucenjivači amateri. Mogli su da traže mnogo više. Ljudi koji se tipuju su obično dobrog imovinskog stanja. Prvo se proveri šta sve ima, pa se pristupa uceni - istakao je Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, dešava se da ucenjivači budu suviše blago kažnjeni.

Bivši pomoćnik načelnika UKP MUP Dejan Radenković je govoreći o uceni naglasio značaj saradljivosti oštećenog sa državnim organima, kako bi oni mogli da reaguju.

Foto: TV Pink Printscreen

- U praksi se dešava da se ovo krivično delo nikada ne prijavljuje na početku - rekao je Radenković i napomuo da policija vrlo uspešno rešava ovakve slučajeve.

Autor: