AKTUELNO

Kese sa desetak kilograma zabranjenog insekticida nađene na više lokacija odbačene pored puta kod Sremske Mitrovice. 'Furadan' je jedan od najsmrtonosnijih otrova, nekoliko miligrama dovoljno do ubije čoveka, a pakovanje od 20 kg potrovalo bi ceo grad

Masovno trovanje smrtonosnim otrovom "furadanom" sprečeno je u poslednji čas u Sremskoj Mitrovici, saznaje Informer! Čak 19 kesa sa desetak kilograma tog visokotoksičnog insekticida nađeno je na više lokacija odbačeno pored puta, a policija još istražuje ko ih je i zašto ostavio.

Koliko je taj otvor opasan govori i podatak da je samo nekoliko miligrama "furadana" dovoljno da ubije čoveka, dok bi pakovanje od 20 kilograma moglo da potruje čitav grad. Ovaj insekticid, koji se koristi u poljoprivredi, strogo je zabranjen u Srbiji i u EU, a sumnja se da je u Sremsku Mitrovicu donet ilegalno iz Albanije ili Turske.

Prema rečima sagovornika Informera iz istrage, kese sa "furadanom" prvi su pronašli lokalni stočari, koji su odmah o tome obavestili policiju.

- Odmah po dojavi, veliki broj policajaca i inspektora izašao je na teren, koji je veoma pažljivo pročešljan. Prve kese pronađene su odbačene pored puta kod poljoprivrednog dobra "Mitrosrem" na ulazu u Sremsku Mitrovicu. Na još nekoliko lokacija nađeno je ukupno 19 kesa sa oko desetak kilograma otrova. Prve analize pokazale su da se radi o "furadanu", ekstremno otrovnom insekticidu, a očekuje se da to bude i zvanično potvrđeno. Sumnjamo da tih kesa ima na još nekim mestima u mitrovačkom ataru, kaže naš sagovornik iz istrage i dodaje:

- Otrov je bio kamufliran u kesama među ostacima hrane. Još ne znamo ko ga je i zašto ostavio i kakve su mu bile tačne namere. Zna se samo da je "furadan" zabranjen u Srbiji i zemljama EU zbog izuzetne toksičnosti, zbog čega se uglavnom nabavlja ilegalno u Albaniji ili Turskoj. Da su ove količine koje smo pronašli kojim slučajem dospele u vodovod, cela Sremska Mitrovica bi se potrovala. Zato slobodno možemo da kažemo da je sprečena velika katastrofa - kaže naš sagovornik.

Saznanja Informera potvrdio je juče i Ljubomir Vujačić, zamenik načelnika Gradske uprave za komunalne poslove Sremske Mitrovice.

- Gotovo je izvesno da je supstanca koja je pronađena izuzetno toksični "furadan", ali čekamo zvaničnu potvrdu Instituta za zaštitu bilja u Beogradu. Uzorke je uzimala republička i pokrajinska Fitosanitarna i Veterinarska inspekcija, kao i nadležni iz Sektora za bezbednost Sremskog okruga. Što je najgore, tog otrova najverovatnije ima na još nekim lokacijama, koje sada češljaju šumari "Vojvodina šuma". Komunalna policija i sve inspekcije su na terenu, ništa ne prepuštamo slučaju, rekao je Vujačić za Informer.

Profesor ekologije i direktor Departmana za hemiju ma Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Božo Dalmacija tvrdi za Informer da je "furadan" izuzetno opasan i zabranjen insekticid, koji je u veoma malim količinama smrtonosan, a u većim deluje poput bojnih otrova.

- Insekticid "furadan", kojim se najčešće tretira seme kukuruza, suncokreta i šećerne repe, zbog veoma velike toksičnosti već nekoliko godina je zabranjen za upotrebu u Srbiji i EU. To znači da ga apsolutno nigde ne možete legalno kupiti niti preneti preko granice. Međutim, poljoprivrednici ga očigledno zbog niske cene nabavljaju "na crno" iz Albanije i Turske. To je izuzetno opasno jer je "furadan" smrtonosan u veoma malim dozama, dok u većim može masovno da ubija poput bojnog otrova. Napada nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti. Uz to, on je i kancerogen, mutagen i teratogen, što znači da pogubno utiče na plod kod trudnica - objasnio je Dalmacija, i napomenuo da nadležni organi moraju pod hitno da zaustave crno tržište "furadana" preko granica Srbije.

Pročitajte još: HAPŠENJE U SREMSKOJ MITROVICI zbog nelegalnog držanja ORUŽJA

#Otrov

#Sremska Mitrovica

'