AKTUELNO

Preciziranom optužnicom sedam žandarma je optuženo za krivično delo "napad na vojno lice u vršenju vojne službe" u sticaju sa krivičnim delom "zlostavljanje i mučenje", odnosno za prebijanje pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Viši sud u Beogradu osudio je danas šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine, zbog napada na braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine.

Jedan žandarm je osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobođen odgovornosti.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić, dok je Rade Matić oslobođen.

Tužilaštvo je za sedmoricu optuženih zatražilo po dve godine zatvora, a za jednog 12 meseci, dok su pravni zastupnici žandarma smatrali da bi jedino pravična bila oslobađajuća presuda.

Tokom suđenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Odbrana žandarma: Žalićemo se

Odbrana žandarma najavila je žalbu na današnju presudu sedmorici, iako smatra da su uslovne kazne "mudra odluka suda", te da oni neće biti suspendovani sa posla.- Relativno smo zadovoljni sankcijama. Žalćemo se pre svega na deo koji se odnosi na krivicu, a verovatno i na sankciju jer idemo do kraja - rekao je novinarima branilac sedmorice pripadnika Žandarmije, kojima je ranije danas izrečena presuda o uslovljanomkažnjavanju, advokat Vladimir Vučinić.On je pojasnio da kazna od šest meseci efektivnog zatvora, ili teža kazna, ako postane pravosnažna po Zakonu o radu momentalmo povlači otkaz, te da su žandarmi, koji su dobili uslovne kazne, što se toga tiče u ovom trenutku relaksirani.

Predsedavajuća sudskog veća sudija Snežana Aleksić je, obrazlažući presudu, navela da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka sa mesta događaja.

Ona je dodala da je sud odbacio izjave optuženih da su bili napadnuti i da su se branili.

Pročitajte još: ŠOKANTNO SVEDOČENJE NA SUĐENJU ŽANDARMIMA: Andrej je pretučen, NJEGOVI JAUCI SU BILI JEZIVI!

#Andrej Vučić

#Kazna

#Sud

#Žandarmerija

'