AKTUELNO

Strasti nakon prvostepene presude Haškog tribunala Ratku Mladiću na doživotnu kazu zatvora i dalje se ne smiriju. Za jedne je on ratni zločinac koji je dobio ono što je zaslužio, a za druge heroj koji je dobio ono što je zaslužio.

Njegova porodica je ovakvu presudu očekivala, imajući u vidu, kako je za Pink rekao njegov sin Darko Mladić, pristrasnost Veća koje mu je sudilo.

Darko Mladić kaže da je možda najveći problem suđenja institut udruženog zločinačkog poduhvata koji ne postoji ni u jednom zakonodavstvu u svetu, niti je ikada postojao u domaćem zakonodavstvu.

Foto: Printscreen

- Po pravnim normama ljudima ne može da se sudiza neko delo koje nije postojalo u trenutku kada eventualno počinjeno. Problem sa udruženim zločinačkim poduhvatom je u tome što je on u Hagu definisan kao Hitlerovi zakoni protiv Jevreja i ustaški zakoni protiv Srba i Roma. Faktički mogu da optuže bilo kog Srbina ili Srpkinju koji su 1992. godine imali više od 16 godina i oni su to i samo priznali. Licemreje i perfidnost tužioca se ogleda u tome što je on izašao na konferenciju za medije posle presude i pričao o tome kako je ovo individualna odgovornost, iako u optužnom aktu u udruženi zločinački poduhvat uključuje sve članove SDS, sve članove vlade, vojske, JNA, Slobodna Miloševića, Jovicu Stanišića... Za mene je takva laž uvreda. Oni godinama ponavljaju da je to individualna krivica, a iz preduse vidi da to nije tačno – naveo je Mladić.

Darko Mladić je dodao da je sudsko veće koje sudilo njegovom ocu bilo u sukobu interesa, kao i da su odmah pod dolasku u pritvorsku jedinicu ucenjivali da će Ratka, ako se pozovu na procesnu nesposobnost, staviti u ludnicu i da će tamo umreti za pola godine.

- To mi je Falke rekao u pritvorskoh jedinici - ako se pozovemo na to gotov je, ubiće ga praktično u ludnici. Šta vi da očekujete od takvog sistema, osim ovoga što se dogodilo. Presuda je očekivana, s obzirom na pristrasnost – dodao je sin Ratka Mladića.

Primetio je da je na samom izricanju presude bilo očigledno kako manipulišu – kada su pokušali da predstave da je Raku Mladiću dobro i da može da se nastavi sa radom, posle čega je usledila rasprava da li mu je pritisak 170 ili 180.

- Činjenica je da je on imao četiri moždana udara i pritisak bio 170 ili 180 je hipertenzivna kriza i može da umre, a oni govore da je dobro – istakao je Darko Mladić, podsetivši da je Haški tribunal zabranio dolazak doktora iz Srbije pod izgovorom da bi se na taj način ugrozio Mladićev život.

Foto: Printscreen

- Što se tiče medicinske nege ustanovili smo katastrofalne propuste. Da je noramlna bolnica u Holandiji mogli smo da ih tužimo za nesavesno lečenje. Odbrana je čak poslala pismo UN da se skine imunitet Falkeu da bi mogli da ih tužimo za ono što nisu u radili- dodao je Darko Mladić.

Prema njegovim rečima, ako su takav odnos imali prema njegovom zdravlju, kakav može biti prema dokazima i dokaznom postupku.

- Odbrana i dalje tvrdi da tužilac protiv Mladića nema ni jedan dokaz. Za razliku od suđenja Haradinaju, Nasera Orića, Gotovine...- dodao je Darko Mladić.

#Darko Mladić

#Ratko Mladić

'