AKTUELNO

Nakon osobađajuće presude Ramušu Haradinaju, koju je doneo francuski sud na ulicama Prištine je počelo slavlje, a Vlada Srbije je odlučila da uputi protestnu notu Francuskoj.

Da je Ramuš Haradinaj već na putu za Kosovo, za Pink. rs je potvrdio generalni konzul u Ministarstvu inostranih poslova Kosova Edon Cana. Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru na novom ročištu doneo je odluku da oslobodi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i odbije zahtev srpskih vlasti za izručenje Haradinaja.

Njegov dolazak se na aerodromu u Prištini očekuje večeras, između 19 i 20 časova, kažu u njegovoj stranci i najavljuju okupljanje od 19 časova na glavnom trgu u Prištini, gde bi Haradinaj trebalo da se obrati.

Slavlje na ulicma Prištine počelo je odmah nakon oslobađanja Haradinaja. Zastave, astomobili i sirene su svuda, a u sedište Alijanse za budućnost Kosova, Haradinajeve stranke otišli su mnogi građani kako bi proslavili njegovo oslobađanje, koji su na ovakvu vest nestrpšljivo čekali četiri meseca.

Građanin Erald Selaca, izuzetno uzbuđen zbog oslobađanja Haradinaja, kaže da je on za njih živi legendarni komandant i nacionana ikona Albanaca.

Nakon odluke suda u Kolmaru, u Beogradu je održana vanredna sednica Vlade Srbije, na kojoj je odlučeno da se uputi protestna nota Francuskoj i da se srpski ambasdor u toj zemlji pozove na konsultacije u Beograd. - Vlada Srbije smatra da je ta odluka srmana, skandaloza, protiv pravna i neprevaična, i iznad svega politička - poručio je premijer Aleksandar Vučić nakon sednice vlade.

#Kosovo

#Ramuš Haradinaj

'